Themaoverzicht

Inclusieve Samenleving & Participatie

Hoofdthema's

Een solide sociale basis is in een welvarend land als Nederland even onmisbaar als een fijnmazig wegennet, betaalbare woningen of toegankelijke gezondheidszorg. Deze buurtbasis bestaat uit drie onderling nauw verbonden pijlers: de inwoners zelf, hun netwerken en de meer formele, georganiseerde sociale basisvoorzieningen. Samen vormen ze een inclusieve, betrokken en vitale samenleving. Die sociale basis zorgt er namelijk voor dat mensen mee kunnen doen, zich als burger gewaardeerd voelen en van daaruit ook willen omkijken naar anderen. Met oog voor diens persoon, talenten én  zwakkere momenten.
 

 

Nieuwsbericht

Welzijn + ANWB = Automaatje

Op 29 januari 2015 geplaatst door

Welzijnsorganisaties en de ANWB beginnen samen een vervoerservice voor ouderen die vanwege hun gezondheid of financiële situatie lastig kunnen reizen. In februari start een proef in Barneveld.
‘Onder de naam AutoMaatje gaan chauffeurs uit de buurt met hun eigen auto de ritjes uitvoeren tegen een geringe vergoeding,’ aldus ANWB-woordvoerder Annelies Tichelaar. ‘Het is een maatschappelijk project waarop geen winst wordt gemaakt.’
‘Veel ouderen zitten “opgesloten”,’ zegt directeur Ellen Alders van Welzijn Barneveld, ‘omdat ze geen sociaal netwerk hebben en hun fysieke of financiële situatie het niet toestaat eropuit te gaan.’ Voor hen kan Automaatje een uitkomst zijn. Welzijn Barneveld (lid van de MOgroep) coördineert het project.  

Bij succes uitrol naar andere gemeenten
Mensen die gebruik willen maken van AutoMaatje moeten bellen, waarna de organisatie een chauffeur zoekt en de rit inplant. Klanten betalen een onkostenvergoeding van 0,30 cent per kilometer. Concurrentie met de taxibranche wordt niet gezocht, want het gaat om klanten die de taxi überhaupt niet kunnen betalen. De ANWB hoopt na een succesvolle proef dit project in meer gemeenten op te zetten.

Vervoer vergemakkelijkt participatie
Ook elders in het land doet Welzijn aan vervoer voor minder mobiele burgers, bijvoorbeeld Welzijn Stichtse Vecht. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de boodschappenbusjes, zoals die van U Centraal. Mooie initiatieven die mensen in staat stellen te participeren en hun netwerk te onderhouden.

Bron: Welzijn Barneveld
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten