Themaoverzicht

Inclusieve Samenleving & Participatie

Hoofdthema's

Een solide sociale basis is in een welvarend land als Nederland even onmisbaar als een fijnmazig wegennet, betaalbare woningen of toegankelijke gezondheidszorg. Deze buurtbasis bestaat uit drie onderling nauw verbonden pijlers: de inwoners zelf, hun netwerken en de meer formele, georganiseerde sociale basisvoorzieningen. Samen vormen ze een inclusieve, betrokken en vitale samenleving. Die sociale basis zorgt er namelijk voor dat mensen mee kunnen doen, zich als burger gewaardeerd voelen en van daaruit ook willen omkijken naar anderen. Met oog voor diens persoon, talenten én  zwakkere momenten.
 

 

Blog

Buurtcommunities #11 Youth Manifesto

Jongeren in Nederland pakken werkloosheid aan met een Oegandese Approach! Met het Youth Manifesto en een Open Source Ushahidi-platform: een methode en een tool die jongeren in het Oost-Afrikaanse land gebruiken om gezamenlijk hun stem te laten horen. Benieuwd? Neem je smartphone, tablet of laptop mee. We're going Ushahidi!

Het thema van deze programma-avond is participatie onder jongeren. Hoe participeren jongeren in de buurt? Hoe pakken jongeren- en buurtcommunities het vraagstuk van werkeloosheid op? Hoe oefenen zij invloed op de beleidsagenda uit? Waarom eigenlijk willen zij leren van internationale uitwisselingen met bijvoorbeeld jongeren uit Brazilië en Oeganda?

Aanleiding voor Buurtcommunities #11 is de jongeren-uitwisseling Youth Influencing the Agenda tussen Oeganda, Brazilië en Nederland. Een project van E-motive, het omgekeerde ontwikkelingssamenwerkingsprogramma van Oxfam Novib.

Het lokale vraagstuk van jeugdwerkeloosheid was aanleiding voor het Jeugdplatform Amsterdam Oost om mee te doen. In Oeganda ontdekte Redouane, de moderator van deze avond, samen met Braziliaanse jongeren het Youth Manifesto in de wijken van hoofdstad Kampala. Het Youth Manifesto is een werkwijze waarbij jongeren hun eigen agenda opstellen in de vorm van een manifest. Zo maken ze duidelijk en openbaar wat zij willen. Ze organiseren advocacy om duurzaam commitment van overheid en maatschappelijke partners te verkrijgen. Het Youth Manifesto wordt ondersteund door Ushahidi: een Afrikaans open source online platform. Ushahidi maakt een digitale gemeenschap mogelijk: een Community of Practice waarin jongeren hun behoeften, wensen, dromen en aspiraties, hun vraagstukken en vragen formuleren, uitwisselen, evalueren, valideren en selecteren. Dit leidt tot het opstellen van een gezamenlijke jongerenagenda.

Het Jeugdplatform Amsterdam Oost is deze avond om hierover te vertellen. Samen met jongeren uit andere communities uit Amsterdam en daarbuiten. Uiteraard is de bijeenkomst niet compleet zonder de Braziliaanse en Oegandese uitwisselingspartners, die de avond ook bij zullen wonen. Zij vertellen en laten zien hoe zij aan het werk gaan. Wij krijgen inzicht hoe de internationale samenwerking tussen jongeren uit drie landen gaat.

Aanmelding

Buurtcommunities De Indische Buurt Communities, KrachtinNL, Movisie en Pakhuis de Zwijger maken samen dit programma over communities als hedendaagse vorm van burgerschap. Centraal staat het perspectief van de mensen die deze communities maken. Wat zien zij als kenmerken van hun groep? Voor welke opgaven staan ze en hoe organiseren ze zich? Wat maakt ze duurzaam en hoe verhouden ze zich tot institutionele partijen? Programma’s om te leren van en over communities.
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten