Themaoverzicht

Benchmark

Arbeidszaken & Ondernemerschap

Sinds 2011 vergelijken de leden van Sociaal Werk Nederland zich met elkaar op het terrein van Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. Deze Benchmark richt zich vooral op de bedrijfsvoering. Het doel ervan is drieledig: leren van elkaar, verbeteren door vergelijken en het bieden van een instrument voor verantwoording.
Daarnaast kunnen we als branchevereniging dankzij de Benchmark essentiële informatie over onze leden gebruiken bij de lobby en belangenbehartiging.

Publicatie

Twee meter geluk...

In ons privéleven meten we wat af tegenwoordig. Energieverbruik in huis, genuttigde en weer verbrande calorieën, afgelegde kilometers bij het sporten, het aantal likes op Facebook en retweets bij Twitter. Bij de keus voor een restaurant of hotel kijken we naar  cijfers, sterren en reviews. Maar hoe zit dat bij sociaal werk? Hoe kwantificeer je een verandering in welzijn? Kun je geluk meten? En moeten we dat überhaupt willen?

Wat levert welzijn op? De effectiviteit en het rendement van de branche Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening (W&MD) staan al jaren op vele agenda’s. Bij financiers, uitvoerende organisaties, professionals en klanten. Wat investeren we in sociaal werk en wat levert dat nou op voor klanten en voor de gemeenschap? Er is behoefte aan uitkomsten en harde cijfers, en tegelijkertijd is er ook altijd twijfel en weerstand geweest. Kun je een preventieve sector zoals W&MD wel langs zo’n harde meetlat te leggen? Is de kwaliteit van dienstverlening wel in cijfers uit te drukken? Zijn alleen cijfers hard? Leidt rendementsdenken niet af van tijd voor de klant en kwaliteit van het werk?

Deze twee kanten komen ook steeds terug in het bredere maatschappelijke debat: een hang naar meetbaarheid versus een oproep tot het verhaal in plaats van de cijfers. Deze notitie gaat over effectiviteit en kwaliteit binnen de branche W&MD. Een korte weergave van feiten en percepties. Het gehele stuk heeft als doel te informeren en vandaar de vele referenties naar bronnen en links voor aanvullende informatie. Laten we beginnen met verheldering van de veelgebruikte begrippen. 

Details

Geplaatst op: 5 oktober 2015
Geplaatst door:
Han Bijker
Auteur: Movisie & MOgroep
Trefwoorden: effectiviteit
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten