Themaoverzicht

Armoede & Schulden

Hoofdthema's

Veel maatschappelijk kwetsbare mensen zijn niet goed in staat hun eigen kracht aan te spreken. Daardoor zijn ze vaak aangewezen op ondersteuning vanuit bijvoorbeeld overheidsinstanties. Vaak lukt het hen ook niet om de eindjes aan elkaar te knopen, waardoor ze steeds meer schulden opbouwen. Hoe kun je die neerwaartse spiraal doorbreken?
Wat ons betreft is dit de oplossing: krachtige samenwerkingsverbanden smeden tussen gemeente, sociaal werk, vrijwilligersorganisaties en bedrijven. Vandaar dit tweejarige project, waarin Sociaal Werk Nederland het voortouw neemt om relevante kennis en partijen in twaalf regio’s te verbinden. Die gezamenlijke inspanning zal eraan bijdragen dat mensen aan de onderkant weer de weg naar boven weten te vinden.

Meer weten over arme mensen, bonsaibomen en projectplan?

Nieuwsbericht

Ook RVS wil meer aandacht voor armoede en schulden

Op 29 juni 2017 geplaatst door

Schulden hebben een grote impact op de gezondheid van mensen, op relaties en gezinnen, op participatie en arbeidsproductiviteit, op mentale vermogens en gedrag. Redenen voor de RVS om een advies uit te brengen over het voorkomen van schulden. Het advies draagt oplossingen aan voor het voorkómen van schulden met eenvoud als uitgangspunt. Sociaal Werker van het Jaar Mariska Overgaag was een van de sprekers bij de presentatie van het rapport, dat op 26 juni is aangeboden aan staatssecretaris Jetta Klijnsma.

Niet frivole consumptie, maar basale levensvoorzieningen blijken de voornaamste aanjager van schuldenproblematiek, concludeert de Groene Amsterdammer in een artikel over het rapport. “En de verzorgingsstaat zelf draagt ook een steentje bij. Schuld begint vaak met te veel ontvangen toeslag of uitkering die moet worden terugbetaald of met een boete die de overheid uitdeelt wanneer iemand een bureaucratische vergissing begaat. Wat er vervolgens gebeurt, is wat de rvs een ‘escalatie van schulden’ noemt: kleine bedragen worden niet terugbetaald en via automatische verhogingen loopt de rekening snel op.”

Met Eenvoud loont voegt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving zich in het koor van stemmen dat smeekt om een eenvoudiger systeem, vervolgt de Groene. Inderdaad vroegen recent ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en het College voor de Rechten van de Mens aandacht voor de groeiende groep die met immense en onmenselijke schulden kampt.

Ondertussen hebben Sociaal Werk Nederland en de Rabobank de handschoen opgepakt; ze gaan samen de schulden- en armoedeproblematiek aanpakken. Het is voor het eerst dat op landelijk niveau welzijnswerk en een private partij de handen ineen slaan. Op 22 juni is de samenwerkingsovereenkomst getekend. Stap 1 is het opzetten en verstevigen van 15 netwerken om hulp efficiënter te organiseren, breder in te steken en de samenwerking lokaal in te vullen.

Lees het hele artikel in de Groene Amsterdammer
Lees ook de berichten over Eenvoud Loont in Zorg+Welzijn, Sociale Vraagstukken, de Volkskrant en Een Vandaag

Bron: Sociaal Werk Nederland
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten