Themaoverzicht

Armoede & Schulden

Hoofdthema's

Veel maatschappelijk kwetsbare mensen zijn niet goed in staat hun eigen kracht aan te spreken. Daardoor zijn ze vaak aangewezen op ondersteuning vanuit bijvoorbeeld overheidsinstanties. Vaak lukt het hen ook niet om de eindjes aan elkaar te knopen, waardoor ze steeds meer schulden opbouwen. Hoe kun je die neerwaartse spiraal doorbreken?
Wat ons betreft is dit de oplossing: krachtige samenwerkingsverbanden smeden tussen gemeente, sociaal werk, vrijwilligersorganisaties en bedrijven. Vandaar dit tweejarige project, waarin Sociaal Werk Nederland het voortouw neemt om relevante kennis en partijen in twaalf regio’s te verbinden. Die gezamenlijke inspanning zal eraan bijdragen dat mensen aan de onderkant weer de weg naar boven weten te vinden.

Meer weten over arme mensen, bonsaibomen en projectplan?

Blog

Out of the Skybox


‘The sky is the limit’ wordt in figuurlijke zin gebruikt voor je ongelimiteerde mogelijkheden. Toen Neil Armstrong op 21 juli 1969 als eerste mens een voet op de maan zette, ontkrachtte hij weliswaar de letterlijke betekenis van die uitdrukking, maar de figuurlijke betekenis ervan zette hij juist enorm veel kracht bij: alles wat je kunt bedenken, is mogelijk. Maar wat ik nooit had kunnen bedenken is dat ik ooit een voet zou zetten in een skybox van Euroborg, het stadion van FC Groningen.
Toch deed ik dat afgelopen maandag, dankzij de Rabobank Groningen.
Daar zat ik niet alleen, maar samen met mensen uit het bedrijfsleven, van het sociaal werk, maatschappelijk betrokken partners en de wethouders Mattias Gijsbertsen (Groningen) en Bert Nederveen (Zuidhorn). We voerden het gesprek over Armoede en Schulden van het project Moedige Mensen.
Op het veld was er geen wedstrijd aan de gang, maar in de skybox wel. Met z’n allen bonden we de strijd aan met de armoede in de regio Groningen. De locatie inspireerde, er kwamen mooie voorzetten, dieptepasses, inkoppertjes en ja, af en toe ook een afzwaaier. Er waren spitsen met vernieuwende ideeën, middenvelders om het spel te verdelen en verdedigers die voor wat tegenvuur zorgden. Dat alles voor dat ene ultieme doel: als een team samenwerken om de “bal erin te knallen”!
Armoede is hardnekkig en complex, en voor de mensen die ermee kampen vaak pijnlijk en uitzichtloos. Armoede sluit uit, doet pijn, levert stress op en leidt soms tot domme keuzes. We weten het langzamerhand wel met elkaar. De urgentie en noodzaak om te handelen groeit met de dag.
Met de 15 netwerken die we binnen het project Moedige Mensen lokaal en soms regionaal vormgeven maken we een reis met ongekende mogelijkheden. Elke dag komen we met elkaar iets dichter bij een samenleving zonder armoede. Dat gaat voetje voor voetje, stap voor stap; soms lichtvoetig en soms zwaar ploeterend door zuigende blubber.
Maar het begin is er en the sky is the limit! Zolang je maar out of the (sky)box durft te denken!
Moedige Mensen, daar in Groningen.

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten