8.  Sociaal Werkers zijn meesters in verbinden.

8.  Sociaal Werkers zijn meesters in verbinden.

 

Snel, efficiënt en doelgericht schakelen tussen zorg, mantelzorg, hulpverlening en opbouw van de samenleving. Dat doen Sociaal Werkers. Bruggenbouwers zijn het, allemaal. Ze verbinden mensen aan elkaar, aan bedrijven en aan organisaties. Ze signaleren, organiseren, en schalen op waar nodig.

 • De Participatiefabriek is een werkervaringsproject van Stichting De Schoor, heeft een samenwerkingsverband met de Gemeente Almere en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Sociaal Fonds. Doel is om het leven van bijstandsgerechtigden verbeteren met zinvolle wijkgerichte activiteiten en begeleiding naar betaald werk.

  De Participatiefabriek koppelt werkzoekende met afstand tot de arbeidsmarkt of waarbij belangrijke werkervaring ontbreekt, aan een leermeester. De leermeester is vaak een expert op zijn leergebied maar net als de gezel, tijdelijk niet actief op de arbeidsmarkt. Er vindt onderlinge kennisoverdracht plaats en er wordt werkervaring opgedaan. Naast het werktraject loopt er ook een traject van coaching en begeleiding. Succesverhalen hier.
   
 • Zie hoe de welzijnsorganisaties Zebra welzijn en MOOI van Xtra dat doen in Den Haag. Daar opende het vierde lerendwijkcentrum begin 2014.
   
 • De succesformule SamenOud. In Stadskanaal en omgeving (o.a.) werken de welzijnsorganisaties samen met de verpleeghuisarts, zorgverzekeraars en vrijwilligers. Zo kunnen ouderen en andere kwetsbare mensen thuis blijven wonen. Zie het nieuwsbericht en het 'goed voorbeeld'.
   
 • Korte film van Sociaal Werk Nederland: Samen tegen eenzaamheid 
 • Korte film over de Sociaal werker van het jaar 2014: Jenny Zwijnenburg. Jenny die bij Dock Rotterdam werkt, kijkt naar kansen en vergroot empowerment van burgers. Ze stimuleert wederkerigheid in haar wijk. Zo creëert ze een vangnet voor eenzame bewoners met chronisch psychosociale problematiek door hen te ontmoeten, te steunen en een goede maaltijd voor hen te verzorgen. Tegelijkertijd stimuleert ze ook dat deze burgers iets voor andere bewoners terugdoen in de wijk: hierdoor krijgen de deelnemers waardering en zelfvertrouwen. 
 • Het geheim van Dock, zo heet het onderzoeksrapport over blended dienstverlening in Rotterdam Charlois, een succesvolle combinatie van maatschappelijke dienstverlening en participatie. Ook Jenny Zwijnenburg (zie boven) hanteert deze methode.
   
 • Reportage van Brandpunt over de rol van sociaal werker Jenny Zwijnenburg bij ontmoetingsplek The Base in Charlois. Kwetsbare buurtgenoten vormen elkaars sociaal netwerk. 

 

terug naar de campagnepagina Sociaal Werkers >   

Lid wordenContact