Nieuwsbericht

Eenzaamheid erger dan Ebola

26 september 2014 | 1 minuut lezen

Ivan Wolffers heeft het druk, maar als het moet dan zet hij zo nog een cursusje in elkaar om medewerkers in de zorg gevoeliger te maken voor eenzaamheid, een kwaal die de oud-hoogleraar erger noemt dan ebola. "Echt hoor, zo'n training is niet ingewikkeld. Rollenspelen om te begrijpen wat je zelf doet in contact met patiënten, herkennen van eenzaamheid en een paar speerpunten vaststellen om het komend jaar aan te werken."

Mensen van zijn leeftijd die hun kring willen uitbreiden om eenzaamheid te voorkomen, raadt hij aan niet te veel te rekenen op kinderen en, als ze groter worden, de kleinkinderen. Die hebben het te druk met werken, zegt Wolffers, en minderen kan niet vanwege de torenhoge hypotheek. "Het is verstandiger om je tijd te besteden aan vrienden, want een sterk netwerk van leeftijdsgenoten blijkt meer bij te dragen aan geluk op oudere leeftijd. Daar keek ik ook van op hoor, van dat onderzoek. Maar dat moet je wel organiseren, en naarmate je ouder wordt, kost dat meer energie."

Signaleren
Toch begint voorkomen van eenzaamheid wel deels daar, zegt hij, bij wat mensen zelf kunnen doen om de kring van contacten uit te breiden. "En dan moeten er wel meer plekken zijn om elkaar te ontmoeten dan de bejaardengym", zegt Wolffers. "Het wordt al moeilijker als dorpshuis en kerk gesloten zijn."

Wolffers werd geïnterviewd vanwege zijn openingslezing tijdens het Congres van de Week tegen Eenzaamheid. Lees dit hele interview in Trouw.

Lid worden