Nieuwsbericht

Frontlijnteams scoren in Leeuwarden

20 december 2012 | 1 minuut lezen

De inzet van frontlijnteams in Leeuwarden levert zichtbaar winst op, meldt Binnenlands Bestuur. Het aantal escalaties en dure interventies daalt. Dat bespaart niet alleen veel geld, maar ook onnodig leed. Voor betrokken bewoners is de kwaliteit van leven toegenomen.  

Minder escalaties, meer eigen kracht
Het succes van de frontlijnteams blijkt uit de MKBA Frontlijnteam Heechterp-Schieringen. Deze maatschappelijke-kosten-baten-analyse (MKBA) is op verzoek van de gemeente Leeuwarden uitgevoerd in Heechterp-Schieringen, de eerste wijk waar de gemeente vier jaar geleden met frontlijnteams aan de slag ging. Inmiddels zijn in de hele stad frontlijnteams actief. De opbrengst:

  • minder escalaties (40% minder jeugdbeschermingsmaatregelen)
  • eigen kracht beter benut
  • zinvolle dagbesteding voor meer mensen

Huisbezoek cruciaal voor succes
Vier factoren zijn volgens LPBL bepalend voor het succes. Frontlijnwerkers moeten echt zichtbaar aanwezig zijn in de wijk en bij de bewoners. Ze moeten tijd krijgen om op huisbezoek te kunnen gaan en voldoende tijd per casus krijgen. Ook is het van cruciaal belang dat zij generalistisch/integraal werken. Problemen in huishoudens kunnen dat effectiever worden opgelost en verdere escalatie kan worden voorkomen.

Meer weten? Lees het hele artikel in BB. De MOgroep besteedde in een uitgebreid artikel in de Som al eerder aandacht aan de Friese frontlijnteams.

Lid wordenContact