Nieuwsbericht

Vandaag Verkiezingsdebat Vrijwilligerswerk

6 september 2012 | 1 minuut lezen

Vandaag tussen 17 uur en 20 uur vindt het politieke debat plaats georganiseerd door de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en de MOgroep. Over het belang van de Civil Society en de rol van het vrijwilligerswerk daarin.

Politiek moet afbraak vrijwilligerswerk stoppen
Een aanzienlijk deel van de ruim 5 miljoen vrijwilligers die ons land telt raakt steeds vaker in de knel bij de uitoefening van hun onbezoldigde werk. Onnodige regelgeving en toenemende bezuinigingen trekken een zware wissel op het vrijwilligerswerk. Als de politiek niet ingrijpt dreigt de kip met de gouden eieren spoedig te bezwijken.

Als alle uren die vrijwilligers nu maken moeten worden vervangen door betaald werk zou dat minimaal 20 miljard euro per jaar kosten. Dat is meer dan de totale bezuinigingsopdracht van het kabinet. Met name belangrijke maatschappelijke sectoren als sport, welzijnswerk in de buurt, zorg, brandweer, reddingswezen, slachtofferhulp, ouderenwerk, musea en natuurbeheer kunnen niet zonder de belangeloze inzet van vrijwilligers. Als vrijwilligers hier afhaken zijn de gevolgen voor de samenleving niet te overzien.

Alle politieke partijen pleiten voor een terugtrekkende overheid en versterking van de ‘civil society’. Gemeenten en het rijk vinden dat burgers en vrijwilligers zelf meer moeten doen maar ondertussen worden de poten onder de sociale infrastructuur weggezaagd en brokkelt deze af. Vrijwilligers kunnen echt niet zonder enige organisatie en ondersteuning.

De vraag is of overheid en politiek inzien dat de echte basis van het Nederlandse vrijwilligersstelsel dreigt te verdwijnen. In de verkiezingsprogramma’s is de aandacht hiervoor in ieder geval minimaal.

Tijd dus voor een politiek debat aan de vooravond van de verkiezingen onder de titel:  Vrijwilligerswerk: wat is het (n)u echt waard? Met: Fred Teeven (VVD), Nine Kooiman (SP), Hanke Bruins Slot (CDA), Fatma Koser Kaya (D66), Bram van Ojik (GL), Marieke de Groot (PvdD), Herman Wegter (CU) en Pierre Heijnen (PvdA).

Het debat hierover vindt vandaag plaatsbij KIVI NIRIA aan de Prinsessegracht 23 in Den Haag (10 minuten lopen van CS). Het debat duurt van 17.30 tot 19.00 en de inloop is vanaf 17.00 uur. U kunt zich hier aanmelden. U ontvangt na aanmelding per mail een bevestiging. Voorzitters Marijke Vos (MOgroep) en Marius Ernsting (NOV) nodigen u van harte uit!

Lid worden