Nieuwsbericht

Wachtlijsten peuterspeelzalen door bezuinigingen

14 augustus 2012 | 1 minuut lezen

In een aantal gemeenten is nu te weinig peuterspeelzaalcapaciteit en ontstaan wachtlijsten. In veel gemeenten wordt bezuinigd op peuterspeelzalen en sluiten groepen, terwijl ouders nu weer vaker kiezen voor de peuterspeelzaal, in plaats van het kinderdagverblijf. Dat doen ouders omdat de kinderopvang-toeslag die alleen geldt voor het kinderdagverblijf, vanaf 1 januari 2013 sterk gaat dalen. De MOgroep roept gemeenten op samen met het Peuterspeelzaalwerk en de Kinderopvang oplossingen te zoeken. Het mag niet zo zijn dat kwetsbare kinderen de dupe worden van bezuinigingen.

Lees het hele persbericht in de bijlage. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) signaleert dat gemeenten nu voor een dilemma staan.

Op verzoek van de NOS vroeg de MOgroep een aantal peuterspeelzalen of zij wachtlijsten hebben. Dat bleek het geval. De NOS maakte op 14 augustus een reportage bij peuterspeelzaal de Vlindertuin in Roosendaal. NOS-verslaggever Matthijs van de Wiel sprak daar met de directeur Co van Aalst en met Ernst Radius, beleidsmedewerker Peuterspeelzaalwerk MOgroep. De reportage is te beluisteren na een gesprek met CDA-lijstrekker van Haersma Buma en GroenLinks lijsttrekker Jolanda Sap, over wel of niet terugdraaien van de kinderopvangtoeslag. Luister hier, en sleep het balletje in de tijdbalk naar 6'11" en 47'55".

Zie ook het 20.00 uur NOS-journaal. Of luister naar het gesprek op BNR. Lokale media zijn ook gaan inventariseren: L1 maakte een reportage in Limburg, Kanaal 13 in Arnhem.

Lid wordenContact