Nieuwsbericht

Omzien naar elkaar en signaleren niet-pluisgevoel in samenwerking met PostNL

27 maart 2024 | 1 minuut lezen

Sociaal Werk Nederland en PostNL bieden sinds september 2023 aan sociaalwerkorganisaties de mogelijkheid om een signaal van ‘niet-pluisgevoel’ van postbezorgers te ontvangen. Inmiddels wordt al in vijftig gemeenten die verbinding tussen sociaal werk en PostNL gemaakt. Ook sociaalwerkorganisaties die nog niet deelnemen, kunnen zich nu aanmelden om binnenkort te starten in hun werkgebied.

PostNL-bezorgers komen dagelijks in dezelfde straten in heel Nederland. Als bezorgers zien dat het niet helemaal goed met iemand gaat, dan is het fijn als ze dit signaal kunnen doorgeven aan sociaal werkers: een brievenbus die niet geleegd wordt, gordijnen die dicht blijven, gedrag van bewoners...

Hoe het werkt
Omdat ‘melden’ vrijwillig is, nemen alleen gemotiveerde bezorgers deel. Via het intranet van PostNL kunnen zij een sociaalwerkorganisatie kosteloos en anoniem informeren over een vermoeden van ‘niet-pluisgevoel’. Na een melding van een bezorger zet PostNL deze rechtstreeks via e-mail door naar de sociaalwerkorganisatie. De sociaalwerkorganisatie ontvangt postcode, huisnummer en datum van de melding. Of en hoe de melding vervolgens wordt opgevolgd, is uiteraard aan de sociaalwerkorganisatie.

In de samenwerking tussen PostNL en sociaalwerkorganisaties worden de AVG-richtlijnen gevolgd.

Wat vragen we van de deelnemende sociaalwerkorganisatie?
Wil jij als sociaalwerkorganisatie deze meldingen ontvangen? Dan kan dat. Je kunt dan ongeveer vijf meldingen per jaar verwachten bij een gemeente ter grootte van 50.000 inwoners. Wat wij van jullie vragen? Een melding oppakken en beoordelen. PostNL vindt het belangrijk dat de bezorger altijd anoniem blijft.

Hoe kun je meedoen?
Heb je interesse, meld je dan aan voor een digitaal kennismakingsgesprek met PostNL. Dit kun je inplannen via deze link.

Sociaal Werk Nederland en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zijn positief over deze maatschappelijke bijdrage van PostNL.

Neem voor meer informatie contact op met senior adviseur Jennifer Elich.