Nieuwsbericht

Verklaring Omtrent Gedrag: vaker, soms gratis & meer controle

Op 12 januari 2012 geplaatst door

De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt gratis voor vrijwilligers die bij de scouting, sportclubs en als begeleiders van jeugdkampen met kinderen werken. Dit schrijft de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie vandaag aan de Tweede Kamer. Teeven wil hiermee het gebruik van de VOG stimuleren om met name seksueel misbruik te voorkomen in dit onderdeel van de vrijwilligersbranche.

Vrijwilligersorganisaties gaan daarnaast zelf een registratielijst bijhouden om te voorkomen dat kwaadwillend personeel van de ene organisatie naar de andere kan overstappen. Hiervoor ontvangen zij van het Ministerie van Veiligheid en Justitie een subsidie. Ook geeft Teeven in zijn brief aan dat in de kinderdagverblijfbranche vanaf het voorjaar van 2013 continue gescreend zal worden. Hierdoor kunnen misstappen van personeel direct aan het licht komen en kan direct gehandeld worden.

De toezegging van Teeven om de VOG gratis te verstrekken aan vrijwilligers die werken met kinderen geldt alleen voor die vrijwilligersorganisaties die een breder integriteitsbeleid voeren. Vrijwilligersorganisaties kunnen zich hiervoor aansluiten bij het project “In Veilige handen” dat een stappenplan opgesteld heeft voor het voeren van een gedegen preventiebeleid van misbruik.

Vanaf het voorjaar van 2013 zullen medewerkers in de kinderdagverblijfbranche, waar ook de peuterspeelzalen onder vallen, continu gescreend worden door de Dienst Justis.

De MOgroep raadt leden dringend aan medewerkers die werken met kwetsbare groepen, waaronder kinderen, altijd een VOG te vragen. http://www.mogroep.nl/categorieen/thema/kwaliteit/publicaties/publicatie/3506

Bericht ministerie: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verklaring-omtrent-het-gedrag/documenten-en-publicaties/persberichten/2011/12/23/teeven-helpt-vrijwilligersorganisaties.html

Bron: Rijksoverheid, MOgroep
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten