Nieuwsbericht

Sociaal werk in de lift: ‘Sociaal werker' nu meest gezochte mbo-opleiding

29 maart 2023 | 1 minuut lezen

De opleiding tot sociaal werker is het afgelopen jaar de meest gezochte opleiding geweest op KiesMBO, de officiële portal voor studie- en beroepskeuze voor het middelbaar beroepsonderwijs met maandelijks gemiddeld 55.000 gebruikers. De laatste jaren was de opleiding tot sociaal werker al aan een gestage opmars bezig: in de afgelopen drie jaar werd steeds een plekje winst geboekt. Dit studiejaar (2022-2023) heeft de studie de opleiding tot mbo-verpleegkundige van de eerste plaats gestoten. Deze opleiding staat nu op de tweede plaats.

Ruim 100.000 leerlingen in het laatste jaar van het vmbo oriënteren zich momenteel op een vervolgopleiding. Zij moeten voor 1 april 2023 een definitieve studiekeuze maken. Ook in de categorieën doet sociaal werk het dit studiejaar goed: de clusters ‘Zorg’ en ‘Welzijn’ zijn het meest populair bij jongeren die een mbo-opleiding zoeken. Hierna volgen de clusters ‘Communicatie, media en design’, ‘ICT’ en ‘Horeca, toerisme en recreatie’.

Top 10 meest gezochte beroepen op KiesMBO.nl:

 1. Sociaal werker
 2. Mbo-Verpleegkundige
 3. Onderwijsassistent
 4. Software developer
 5. Mediavormgever
 6. Verzorgende individuele gezondheidszorg
 7. Pedagogisch medewerker kinderopvang
 8. Gespecialiseerd pedagogisch medewerker
 9. Interieuradviseur
 10. Fashion designer
   

De kracht van de mbo-sociaal werker
Om de geïnteresseerde mbo-studenten een goed loopbaanperspectief te kunnen bieden, moet de positie van de mbo’er in het sociaal werk verder worden versterkt. Ook omdat sociaal werk een goede afspiegeling moet zijn van de samenleving en gemengde teams van hbo’ers en mbo’ers aantoonbaar beter presteren. Om die zetten wij ons samen met Sociaal Werk werkt!, vakbonden en onderwijsinstellingen via de Actieagenda De kracht van de mbo-sociaal werker in om de eenzijdige focus op opleidingsniveau doorbreken en zo een weerwoord geven op de ‘hbo-isering’ van het sociaal werk. We spraken er onder meer over in dagblad Trouw en vakblad Zorg+Welzijn. We organiseren dit jaar diverse roadshows in het land over de mbo'er in het sociaal werk. Binnenkort meer!

Lees ook: Meer (media-)aandacht voor meerwaarde mbo-sociaal werker


Beeld: Priscilla du Preez via Unsplash