Nieuwsbericht

Nieuwe directeur en voorzitter voor Valente (= Federatie Opvang + RIBW Alliantie)

Nienke Kuyvenhoven
26 november 2019 | 1 minuut lezen

Federatie Opvang en RIBW Alliantie slaan de handen ineen en gaan samen verder als Valente, branchevereniging voor participatie, begeleiding en veilige opvang.

De nieuwe directeur van de vereniging wordt Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink, nu nog bestuurder bij Palliatieve Zorg Nederland en voormalig Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. Vanuit de leden is Ineke van Hooff, bestuurder van Stichting Kwintes, tot nieuwe voorzitter gekozen.

Valente
De vereniging Valente ziet zichzelf als het sociale geweten van Nederland: Valente stelt het bewaken van het grondrecht op wonen en het leven in een veilige omgeving als haar belangrijkste taken. De vereniging maakt zich sterk voor groepen in de samenleving voor wie dat niet, of niet direct, binnen handbereik is.

Als verbindende schakel tussen partijen en belangen zorgt Valente ervoor dat professionele begeleiding en ondersteuning wordt geboden aan mensen die kampen met stevige psychische of psychosociale problemen, of die moeten leven onder dreiging van huiselijk geweld of uitbuiting. Mensen die dak- of thuisloos zijn, of die vanuit een tijdelijke opname of detentie hun leven weer willen oppakken. Die geboden ondersteuning is structureel en gericht op een duurzame verbetering van elke afzonderlijke situatie. Daarbij hanteert de vereniging het fundamentele uitgangspunt dat ieder mens telt.

Fusie tussen Federatie Opvang en RIBW Alliantie
Vereniging Valente komt voort uit een fusie van Federatie Opvang en RIBW Alliantie. ‘Valente’ betekent in verschillende Romaanse talen krachtig, gezond, dapper en getalenteerd. Het heeft dezelfde afkomst als het Engelse ‘value’ (waarde). ‘Vallum’ is daarnaast Latijn voor ‘beschutting’.

Hoewel de twee afzonderlijke verenigingen zich richtten op verschillende, specifieke terreinen binnen de maatschappelijke hulpverlening, was er één gezamenlijk doel: ondersteuning en veiligheid bieden aan kwetsbare groepen.

Meer informatie vindt u nu nog op www.opvang.nl en www.ribwalliantie.nl. Vanaf 1 januari 2020 via www.valente.nl.