Nieuwsbericht

75 Jaar sociaal werk Tilburg: ‘nooit alleen, dat is onze dure plicht’

3 september 2019 | 1 minuut lezen

Met een symposium en een boekje staat ContourdeTwern stil bij 75 jaar sociaal werk in Tilburg. Verbinden in een gestresste samenleving. ,,Wat we met het  boerkaverbod moeten, is nog een dilemma”, zegt bestuurder Gon Mevis. Zijn oproep: zet welzijnswerk op een! 

Gon Mevis:,,De nadruk ligt teveel op individuele zorg en het voorkomen daarvan. Zet welzijn nu eens op een! Ons werk is nauw verwant aan onderwijs en zorg, maar terwijl die nooit ter discussie staan, moeten wij altijd knokken om te worden gezien. Er is een bijna oneindige zorgvraag, we gaan er teveel vanuit dat dat de oplossing is. Er is niet voor niets een Wet Maatschappelijke Ondersteuning, niet een Wet Maatschappelijke Zorg. Investeer van die honderden miljoenen voor zorg een deel in versterking van wijken en gemeenschappen, in buurtmoestuinen, ruilwinkels en ontmoetingsplaatsen voor ouderen.”

Met 500 professionals en 5500 vrijwilligers in zestien werkgebieden - van Dordrecht tot Boxtel - is ContourdeTwern anno 2019 een organisatie om u tegen te zeggen. Grofweg de helft van het werk - van spel en taalvaardigheid van peuters tot ontmoeting voor mensen met beginnende dementie - speelt zich af in thuisstad Tilburg. De gemeente verstrekt jaarlijks een slordige 19 miljoen subsidie, al gaat een deel naar partners en vloeit zo'n twee miljoen euro terug als huur voor wijkcentra. 

Het hele interview vindt u op de website van het Brabants Dagblad.

Lex Staal, directeur van Sociaal Werk Nederland woont donderdag 5 september het jubileumcongres bij.

Lid worden