Transformatie Trofee

Transformatie Trofee 2019: het toppunt van vernieuwen in het sociaal domein


De verkiezing van de beste transformatie-aanpak van het jaar komt eraan. De aanmelding voor de Transformatie Trofee 2019 is geopend.

Transformeren kan op veel verrassende manieren. Dat bleek overduidelijk tijdens de allereerste editie van de Transformatie Trofee. Sociaal Werk Nederland heeft die prijs vorig jaar in het leven geroepen om sociale vernieuwing in buurten en wijken te stimuleren, verder te brengen en zichtbaar te maken.

Uit de uiteenlopende inzendingen koos de jury uiteindelijk de Voor-elkaar-teams in Roosendaal, een succesvolle samenwerking tussen bewoners, vrijwilligers en sociaal werkers. De teams laten zien hoe je op buurtniveau handen en voeten geeft aan abstracte beleidsvoornemens als “Investeren aan de voorkant”.

Zó kan het anders in het sociaal domein
En dus is het tijd voor de tweede editie van de Transformatie Trofee. De opzet is niet wezenlijk veranderd. Ook dit jaar gaat het om nieuwe baanbrekende werkwijzen die laten zien hoe het anders kan in het sociaal domein: preventiever, integraler, laagdrempeliger. Oplossingen die eigenlijk zo voor de hand liggen dat iedereen zich afvraagt waarom ze zo lang op zich hebben laten wachten.

Een innovatieve transformatie-aanpak hoeft dus ook niet gebruik te maken van een app, big data, of 3D-brillen. Veel belangrijker is juist dat een aanpak gemakkelijk is te gebruiken door andere (sociaalwerk)organisaties, in andere gemeenten, onder andere omstandigheden.

De eer, het geld en de trofee
Ook dit jaar gaat het niet alleen om de eer. De winnaar ontvangt naast de Transformatie Trofee ook een cheque van € 5.000 om de aanpak te vervolmaken. Bovendien biedt kennisinstituut Movisie de winnende organisatie een begeleidingstraject aan, om ook op die manier de uitverkoren aanpak te perfectioneren.

Wie kan nomineren?
Iedereen die werkt bij een sociaalwerkorganisatie kan een innovatieve aanpak aanmelden. Het hoeft geen splinternieuwe ontwikkeling te zijn: ook een beproefde methode in een eigentijds jasje kan meedingen. Let wel: de organisatie wint uiteindelijk de prijs. Een mooie kans dus om je organisatie in de spotlights te zetten!

Wat kun je nomineren?
De ingezonden aanpak moet een oplossing bieden voor een actueel vraagstuk in de praktijk van het sociaal domein. Die oplossing moet aantoonbaar bijdragen aan de transformatie. Wetenschappelijke onderbouwing is niet nodig, maar de werkwijze moet wel overdraagbaar zijn. Bovendien moet de aanpak worden uitgevoerd door (iemand van) een lidorganisatie van Sociaal Werk Nederland zelf, of in team-/samenwerkingsverband.

Meedoen? Graag!
Ga voor alle informatie naar de website, download het aanmeldformulier en stuur het ingevuld naar transformatie@sociaalwerk.nl. Heb je een filmpje of een presentatie die je inzending ondersteunt? Stuur ze mee. De aanmeldperiode is van maandag 2 september t/m donderdag 31 oktober 2019.

Alles op een rijtje:

Instructies aanmeldformulier: Niet in alle browsers werkt het invullen van het formulier. Sla het bestand in dat geval op en open het vanaf bijvoorbeeld het bureaublad. Ook het opslaan gaat bij alle programma's net even anders, een overzichtje:

  • Adobe Acrobat: bestand > opslaan als
  • Microsoft Edge: klik rechts boven op het floppy icoontje voor 'opslaan als'
  • Google Chrome: Klik rechts boven op de printer en druk af als PDF

Verstuur vervolgens het bestand (na een check) naar transformatie@sociaalwerk.nl Lukt het invullen of het versturen niet? Neem contact op met vanoosterom@sociaalwerk.nl


Lid wordenContact