Nieuwsbericht

Minister De Jonge (VWS) presenteert programma Langer Thuis

Nienke Kuyvenhoven
18 juni 2018 | 1 minuut lezen

Ouderen willen het liefst in hun eigen vertrouwde omgeving zelfstandig oud worden en een fijn en zinvol leven leiden. Om dat beter mogelijk te maken presenteert minister De Jonge (VWS) vandaag het programma Langer Thuis. Het Kabinet investeert daar de komende jaren ruim 340 miljoen euro in. Het programma is naast de aanpak van eenzaamheid en verpleeghuiszorg het derde thema uit het Ouderenpact.

Het doel van het programma Langer Thuis is dat ouderen met een goede kwaliteit van leven zelfstandig oud kunnen worden in hun eigen vertrouwde omgeving. Het programma richt zich op het verbeteren van drie belangrijke randvoorwaarden die hieraan bijdragen: goede ondersteuning en zorg thuis, ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers, en een geschikte woonsituatie.

De Jonge benadrukte het belang van de verbinding tussen zorg en welzijn, en verdergaande samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars. Iets waar Sociaal Werk Nederland al langer op wijst gezien de vele ouderen die nu al Langer Thuis wonen..

Uitvoering
Om het programma Langer Thuis uit te kunnen voeren investeert het Kabinet de komende jaren in totaal ruim 340 miljoen euro. Het leeuwendeel daarvan gaat naar de drie innovatieregelingen die de toepassing van nieuwe technologie mogelijk maken, de digitale gegevensuitwisseling tussen cliënten en zorgverleners en tussen zorgverleners onderling versoepelen, en die de ontwikkeling van nieuwe woonzorgarrangementen stimuleren.

Sociaal werk
Sociaal Werk Nederland heeft samen met leden ideeën wensen en knelpunten aangedragen, die deels terug te vinden zijn in het programma wat vandaag is gepresenteerd. Het programma biedt nieuwe kansen voor de versterking van een landelijke en lokale aanpak voor een betere kwaliteit van leven voor ouderen, en de rol van het sociaal werk hierin.

Sociaal Werk Nederland zal de komende periode in gesprek gaan met VWS over de nadere uitwerking van de plannen. Hierbij zullen we goede lokale voorbeelden van onze leden in de aanpak van eenzaamheid en langer thuis wonen inbrengen. We zullen de kansen die de VWS programma’s bieden voor het versterken van de lokale uitvoering met onze leden delen.