Themaoverzicht

Vrijwillige inzet

Werkvelden sociaal werk

In iedere burger schuilt een vrijwilliger. En dat is mooi, want een groot en actief vrijwilligersbestand is van onschatbare waarde voor een vitale samenleving. Voor veel Nederlanders zijn vrijwillige inzet en wederkerigheid al vanzelfsprekend.
Toch verwacht de participatiesamenleving dat burgers nog meer verantwoordelijkheid nemen, voor zichzelf én voor medeburgers die minder makkelijk ‘meedoen’. Ook het aantal mantelzorgers groeit.
Het sociaal werk speelt een belangrijke rol bij het organiseren en borgen van al die vrijwillige inzet. Sociaal werkers ondersteunen burgerinitiatieven, werken samen met actieve burgers en bouwen aan sociale netwerken rond mensen die het zelf (even) niet redden. Vrijwilligers- en mantelzorgsteunpunten informeren, adviseren en matchen vraag en aanbod. Sociaal Werk Nederland ondersteunt de branche daarbij.

Publicatie

Omgaan met derde partijen, competenties voor vrijwilligerscoordinatoren

Het ‘traditionele’ vrijwilligerswerk waarbij het belang van de vrijwilliger en de ontvangende organisatie centraal staat, gaat veranderen doordat er tegenwoordig steeds meer wordt gewerkt met een derde belanghebbende partij die vrijwilligers werft en ‘zendt’. Een zendende partij kan bijvoorbeeld het UWV zijn of een school die maatschappelijke stages (MaS) verricht, maar eveneens SZW in het kader van de tegenprestatie.

Details

Geplaatst op: 30 juli 2018
Geplaatst door:
Auteur: Tim 'S Jongers PEP Den Haag, i.s.m. prof. dr. Lucas Meijs
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten