Nieuwsbericht

10 november: Dag van de Mantelzorg

3 november 2020 | 2 minuten lezen

10 november is de Dag van de Mantelzorg. Ook op de werkvloer is dat een belangrijk moment om aandacht te vragen voor het onderwerp. Want wist u dat 31% van de werkende vrouwen en 22% van de werkende mannen mantelzorg verleent?

Voor hen kan het een hele uitdaging zijn om balans te vinden tussen werk en zorg, met overbelasting tot gevolg. Werkgevers kunnen dit voorkomen door aandacht te besteden aan dit onderwerp en samen met werknemers te zoeken naar de beste oplossing.

Besteed ook aandacht aan dit onderwerp op de werkvloer op 10 november. Maak gebruik van de campagnematerialen in deze toolbox en kijk op werkenmantelzorg.nl voor meer informatie.

Op 9 november ontvangt u nog een e-mail van ons. Daarin staan meer tips voor werkgevers. Ook ontvangt u aanvullende campagnematerialen.

Aandacht voor mantelzorgers
Het ministerie van VWS besteedt veel aandacht aan mantelzorgers. Hieronder vindt u een overzicht met de huidige campagnes:

1. Landelijke campagne #deeljezorg

Op de dag van de Mantelzorger lanceert het ministerie van VWS de landelijke tv-campagne #deeljezorg. Zo’n 8,6 procent van de mantelzorgers, 387.000 mensen in totaal, voelt zich overbelast. Zij kunnen bij de gemeente terecht voor diverse soorten (praktische) hulp.

2. Landelijke campagne Werk & Mantelzorg

Komende weken vindt u in diverse media artikelen over werkende mantelzorgers. Op deze manier willen we deze doelgroep aanmoedigen om hun zorgen te delen met hun werkgever om overbelasting te voorkomen. Kijk voor meer informatie op: werkenmantelzorg.nl

3. Gemeenten ondersteunen mantelzorgers

Veel gemeenten proberen mantelzorgers te bereiken om hen, wanneer dat nodig is, de beschikbare hulp aan te bieden. Lokale overheden maken daarbij onder andere gebruik van een speciale toolbox en ‘mantelzorgtassen’ van het ministerie van VWS.

Om gemeenten verder te ondersteunen op het gebied van mantelzorg, is in oktober het adviesteam Mantelzorg opgericht. Dit is een initiatief van het ministerie van VWS, de VNG, Movisie en MantelzorgNL.

4. Toolbox jonge mantelzorgers

Zo’n 6 procent van de Nederlandse jongeren is mantelzorger. Voor hen hebben we in juni en oktober aandacht gevraagd. Door het hele jaar heen zijn diverse instanties die zich speciaal met deze doelgroep bezighouden.