Nieuwsbericht

Campagne ‘Steun ouders en help kinderen’ verlaagt drempel om hulp te vragen

Chris Bos
5 oktober 2020 | 2 minuten lezen

Dankzij een bijdrage van het Oranje Fonds startte op 28 september in twintig gemeenten een publiekscampagne om Steunouder bekend te maken bij een groter publiek. Kinderen grootbrengen is een hele klus. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. Daarom zijn er steunouders. Dat zijn volwassen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen.

Off- en online ondersteuning
Omdat het de afgelopen tijd niet mogelijk was (en soms nog altijd niet gewenst) om elkaar fysiek te ontmoeten is er nu ook Steunouder Light waarbij steunoudercoördinatoren online matches maken tussen gezinnen. Om een luisterend oor te bieden aan ouders, een kind te helpen bij het vinden van structuur in de dag, gewoon een kletspraatje te maken of samen een online spelletje te spelen.

Match
Serlina (niet haar echte naam) vertelt over hun online match: ‘Toen we het aanbod kregen om onze jongste te koppelen aan een ‘digitale steunouder’ had ik mijn twijfels of dat zou werken. Ik bedoel, zomaar gaan facetimen met een vreemde, waarom zou Owen dat leuk vinden? Maar het bleek vanaf het eerste moment een gouden greep. Owen en Moniek spreken elkaar één keer per week. Het is heerlijk om te zien hoe hij daarvan geniet en we merken dat hij echt uitkijkt naar die belmomenten. Owen is niet minder stuiterig geworden, dat hoort gewoon bij hem, maar hij zit wel weer beter in zijn vel. Dat is toch wat je graag ziet als ouder.’ Zoals altijd worden de koppelingen zorgvuldig begeleid door een steunoudercoördinator en blijven we ook zoeken naar mogelijkheden om ‘in het echt’ ontmoetingen te organiseren waarbij ieders veiligheid voorop staat.

Steunouder en sociaal werk
De formule van Steunouder slaat aan, zei Maria Wassink, directeur van Steunouder Nederland, in een eerder interview. ‘Gemeenten merken dat het voorziet in een behoefte. Soms ketst het af op de financiering, maar er was ook een gemeente die heeft nagegaan hoeveel indicaties ze hadden voor zorgboerderijen of sociaal medische indicaties voor kinderdagverblijven, die ook met informele zorg opgelost kunnen worden. Dan blijkt Steunouder een flinke besparing.’

Of sociaalwerkorganisaties aanhaken hangt vooral af van hoe ondernemend ze willen zijn, is de ervaring van Maria Wassink. ‘Het opzetten van Steunouder vereist wel coördinatoren en organisaties die het leuk vinden om iets nieuws in de markt te zetten. Dat heeft niet iedereen in zich.’