Themaoverzicht

Vrijwillige inzet

Werkvelden sociaal werk

In iedere burger schuilt een vrijwilliger. En dat is mooi, want een groot en actief vrijwilligersbestand is van onschatbare waarde voor een vitale samenleving. Voor veel Nederlanders zijn vrijwillige inzet en wederkerigheid al vanzelfsprekend.
Toch verwacht de participatiesamenleving dat burgers nog meer verantwoordelijkheid nemen, voor zichzelf én voor medeburgers die minder makkelijk ‘meedoen’. Ook het aantal mantelzorgers groeit.
Het sociaal werk speelt een belangrijke rol bij het organiseren en borgen van al die vrijwillige inzet. Sociaal werkers ondersteunen burgerinitiatieven, werken samen met actieve burgers en bouwen aan sociale netwerken rond mensen die het zelf (even) niet redden. Vrijwilligers- en mantelzorgsteunpunten informeren, adviseren en matchen vraag en aanbod. Sociaal Werk Nederland ondersteunt de branche daarbij.

Activiteit

Jubileumsymposium ContourdeTwern

05 september
Locatie: wijkcentrum Heyhoef Kerkenbosplaats 1, Tilburg
Tijd: 13:00 tot 18:00
Type: Evenement

Strijden voor samen leven. Sociaal werk in tijden van onbehagen.

Het is 75 jaar geleden dat de voorganger van ContourdeTwern, stichting Don Bosco, werd opgericht. Daarom organiseren we op donderdag 5 september het jubileumsymposium 'Strijden voor samen leven. Sociaal werk in tijden van onbehagen.' 

Al driekwart eeuw staan onze sociaal werkers middenin de lokale samenleving. We zien daar de kracht en veerkracht in de vorm van vrijwilligerswerk, dorpscoöperaties en maatschappelijk betrokken ondernemers. Met nieuwkomers die hun weg vinden en mensen die naar elkaar omkijken. Desondanks komen we ook nog dagelijks in aanraking met hardnekkige maatschappelijke kwesties als armoede, eenzaamheid, schooluitval, criminaliteit en polarisatie.

75 jaar is een prachtige mijlpaal maar we kijken liever naar de uitdagingen voor de toekomst, die in die kwesties besloten liggen. De maatschappij verandert in hoog tempo. 
Hoe kunnen we die maatschappelijke ontwikkelingen duiden? 
Wat betekenen ze voor het sociaal werk? 
Welke rol moet het sociaal werk pakken en hoe creëren we met elkaar positieve impact?

Daar gaat het symposium 'Strijden voor samen leven. Sociaal werk in tijden van onbehagen.' over. Aan de hand van inspirerende sprekers gaan we dieper op deze vraagstukken in. Met bijdragen van onder meer:

  • diverse bewoners met ervaringskennis
  • voormalig Sociaal Werker van het Jaar Sjef van der Klein
  • Fons Naterop, burgemeester gemeente Boxtel
  • Prof. Dr. Marc Vermeulen, hoogleraar onderwijssociologie TIAS
  • Prof. Dr. Arjo Klamer, hoogleraar culturele economie Erasmus Universiteit Rotterdam 
  • Prof. Dr. Tine Van Regenmortel, coördinator Academische Werkplaats Sociaal Werk Tilburg University/Tranzo

Meer informatie

Aanmelden

Trefwoorden: contourdetwern
Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten