Nieuwsbericht

Ouderenmishandeling nauwelijks afgenomen

Chris Bos
14 juni 2018 | 1 minuut lezen

Zeker een op de twintig thuiswonende 65-plussers is slachtoffer van fysieke of psychische mishandeling of van financieel misbruik. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder senioren in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Nederland telt zo'n 3,1 miljoen 65-plussers.

Ruim de helft van de daders is mannelijk. En het gaat vaak om familie, kennissen of buren. Het vaakst gaat het om financieel misbruik, aldus ouderen zelf, gevolgd door psychische en fysieke mishandeling.
In de meeste gevallen zijn de ouderen meer dan eens slachtoffer. Bijna een derde meldt dat er elf keer of vaker iets is voorgevallen. En: hoe ouder ze zijn, hoe vaker ze worden mishandeld.

Topje ijsberg
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is geschrokken van de uitkomst. Hij pleit voor meer samenwerking op lokaal niveau tussen gemeenten, Veilig Thuis en ouderenbonden. Dat vindt ook de ouderenbond ANBO. Directeur Lianne den Haan hoopt dat de minister ‘erbovenop gaat zitten en deze samenwerking afdwingt,’ zei ze tegen de NOS. ‘Ouderenmishandeling staat sinds 2011 op de agenda, maar de situatie is nauwelijks verbeterd. Er komen meer meldingen binnen, maar dit onderzoek laat zien dat we nog heel veel niet weten.’

Vanuit de ledencommissie Ouderen van Sociaal Werk Nederland is inpout geleverd op het rapport.

Het onderzoeksrapport en de Kamerbrief vind je hier