Nieuwsbericht

Hoogleraar Tineke Abma: ‘Meer aandacht in ouderenzorg nodig voor de rol van sociaal werkers’

14 juni 2022 | 2 minuten lezen

Op de website van Movisie vandaag een interview met Tineke Abma, hoogleraar Ouderenparticipatie en directeur van kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing. Zij stelt dat het proces van langer leven niet alleen een vraagstuk is van de zorg: “Het is een maatschappelijk vraagstuk waar iedereen zich over zou moeten buigen en waarin een cruciale rol is weggelegd voor sociale professionals.”

Levensvragen
Ouder worden associëren we nog steeds - soms onbewust - met aftakeling en minder vitaal en kwetsbaar zijn. Zolang we ouderen op die manier negatief blijven zien, dan gaat dat volgens de hoogleraar op allerlei vlakken schuren in onze super aged society. Ouder worden is een thema dat iedereen raakt en het zou dan ook veel meer door de generaties en sectoren heen opgepakt moeten worden. De rol van professionals in het sociaal domein is hierin ongelooflijk belangrijk, vindt Abma. “Je hoort wel eens de uitspraak ‘een onsje meer welzijn scheelt kilo’s aan zorg’ - ik denk dat dat echt waar is. Het proces van ouder worden komt nu heel snel - via de huisarts - in de medische hoek terecht, terwijl ouder worden óók draait om levensvragen waarmee mensen zitten: voel ik me nog gesteund? Is er iemand die af en toe om eens even naar mij om kijkt? Waar kan ik andere mensen ontmoeten? Speel ik nog een rol in de samenleving? Ik verlies iedereen om me heen. Hoe hou ik nog contact? Bij dat soort vraagstukken is het sociaal domein heel belangrijk, omdat zij heel veel kunnen opvangen, maar dat gebeurt veel te weinig, in ons systeem worden ouderen meteen te veel in de zorg getrokken.”

Ik geloof in de kracht van sociaal werkers, zeker als het gaat om ouderen. Want een onsje meer welzijn, scheelt kilo's aan zorg

Investeren in welzijn
Dat wat sociale professionals de samenleving te bieden hebben, zouden gemeenten meer moeten waarderen, vindt de hoogleraar Ouderenparticipatie: “Dat is geen luxe, of iets wat er aan het einde nog bijkomt. Nee, als gemeente moet je investeren in het welzijn van mensen. Als burgers zich gewaardeerd en gezien voelen, dan zijn er zo veel mensen die zich willen inzetten voor onze samenleving, die iets willen betekenen, iets willen doen omdat het betekenisvol voor hen is. Het helpt als sociaal werkers goed beargumenteerd hun verhaal kunnen doen, gelukkig zie ik ook steeds meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ontstaan bij sociaal werkers."

Lees het hele interview op de website van Movisie.

Prof. dr. Tineke Abma is morgen één van de sprekers tijdens de conferentie Een nieuwe generatie ouderen langer thuis, mede georganiseerd door het consortium BeterOud waarvan Sociaal Werk Nederland partner is.