Themaoverzicht

Vakmanschap

Kwaliteit & Professionalisering

De rol van sociaal werkers verandert: van uitvoerend professionals naar frontmannen/vrouwen met een duidelijke rol voor bewoners en in de sociale basis van buurten, en die de organisatie representeren in samenwerkingsverbanden. Daarmee zijn ze het uithangbord én het kapitaal van sociaalwerkorganisaties. Hun vakmanschap is dus essentieel.

Sociaal Werk Nederland werkt samen met leden en partners (kennisinstituten, vakbonden, beroepsverenigingen, de Vereniging Hogescholen en de MBO Raad) aan basiscompetenties, vakkennis en de voortdurende verbetering van de basisopleidingen en bij- en nascholing.
We maken ons sterk voor regionale samenwerking met opleidingen en beroepspraktijkvorming.

Mijlpaal in maart 2018: het (beroeps)Register Sociaal Werk, het Beroepscompetentieprofiel Sociaal Werker en de Beroepscode, ontwikkeld ism het werkveld (BPSW (voorheen NVMW).), voor structurele borging van de beroepsontwikkeling. Zie ook de website Sociaal Werk Versterkt.

Publicatie

Verslag van de 6de Hannie van Leeuwen lezing

Ondank het slechte herfstweer 5 oktober 2017 met opgeteld de langste file van het jaar (750 km), is de 6e Hannie van Leeuwen lezing druk bezocht.

De jaarlijkse lezing van Koepel Adviesraden Sociaal Domein had dit keer het thema: Wat is de meerwaarde van adviesraden sociaal domein en welke rol moeten zij nemen? Erik Dannenberg (voorzitter van Divosa en voorheen onder meer wethouder in Zwolle) was de spreker. Hij sprak over de rol die adviesraden hebben binnen de kennisontwikkeling van het sociaal domein. Centraal in zijn beeldende betoog:

  • Hoe kijkt hij vanuit zijn kennis, ervaring en vanuit zijn huidige functie aan tegen de meerwaarde en uitdagingen van adviesraden sociaal domein?
  • Welke rol en functies zouden de raden wat hem betreft moeten vervullen?
  • Hoe kijkt hij aan tegen de kennisontwikkeling in het sociaal domein?
  • Welke rol zouden adviesraden hierin kunnen vervullen?
  • Welke uitdagingen zijn er voor de Koepel op dit terrein?

Na de toespraak gaf Hannie van Leeuwen een kritische reflectie op het betoog van de heer Dannenberg. Aansluitend was er een onder leiding van Stan Verhaag (hoofdredacteur WMO Magazine) een paneldiscussie met de zaal. Het panel bestond uit Cathalijne Dortmans (VWS), Leen van Leersum (voorzitter adviesraad Zaltbommel) en Betty Stam (beleidsmedewerker Koepel).

De presentatie van Erik Dannenberg en een samenvatting van zijn betoog staan in de bijlagen. 

Hier treft u een videoregistratie van de complete bijeenkomst. Voor een foto impressie klik hier. 

Details

Geplaatst op: 10 oktober 2017
Geplaatst door:
Janina van der Zande
Auteur: Koepel Adviesraden Sociaal Domein
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten