Nieuwsbericht

Genomineerden Sociaal Werker 2021: Nanneke, Marjolein en Bojoura!

3 maart 2021 | 3 minuten lezen

Nanneke Jager, Marjolein Laponder en Bojoura Hoekstra zijn genomineerd voor de titel Sociaal Werker 2021. Op 1 maart hoorden de genomineerden het leuke nieuws. Later dit jaar wordt een van hen Sociaal Werker van het Jaar 2021. Wie dat zal zijn, wordt op 26 mei bekendgemaakt. In april start de digitale stemronde. Nu breekt de tijd aan dat de drie genomineerden zichzelf gaan presenteren.

Nanneke Jager, Vrouwencentrum Jasmijn en Stichting WIJ, Groningen
Nanneke richt zich als buurtwerker op participatie en activering. Ze zorgt voor ontmoetingen, boort talenten aan bij wijkbewoners en werkt zo aan zelfvertrouwen. Ze is een parel in de wijk. Nanneke: ‘Ik wil vrouwen uit niet-Nederlandse culturen in kleine stapjes helpen om mee te kunnen doen. Door te oefenen in de samenleving en daarvan te leren.’ Alice Thijs, directeur Vrouwencentrum Jasmijn vult aan: ‘Ik vind het geweldig dat ze genomineerd is! De visie van Nanneke lijkt te gaan om gewone dingen, maar wat ze doet zet echt zoden aan de dijk. Ze krijgt mensen echt op een hoger plan’. Jolanda Ingeneeger, manager WIJ Groningen: ‘Ze is een echte vakvrouw die structureel iets toevoegt en daarmee sociaal werk op de kaart zet.’

Marjolein Laponder, Incluzio Leiderdorp
Marjolein is generalistisch integraal sociaal werker; een duizendpoot met een gouden randje. Ze draagt bij aan veranderingen en is een verbinder. Ze pakt problemen vraaggericht op en is oplossingsgericht. Marjolein: ‘Ik heb met bewonerskringen hier in Leiderdorp gezien hoeveel groepsgericht werken oplevert. De insteek daarbij is vraaggericht werken en aansluiten bij bewoners. Bewoners willen iets voor elkaar betekenen en zoeken samen naar oplossingen. Zo versterk je hen op een positieve manier. Ik faciliteer hen daarbij.’ Marjolein blijkt veelzijdig. Janine de Vries, manager Incluzio Leiderdorp: ‘Ik vind het helemaal terecht dat Marjolein genomineerd is. Ze snapt beleid en wetgeving en kan individueel én groepsgericht ondersteunen. Als genomineerde kan ze verhalen vertellen die voorbij gaan aan beleidstaal als “normaliseren” en “collectiveren”.

Bojoura Hoekstra, Welzijn Lelystad
Bojoura werkt bij Welzijn Lelystad als sociaal cultureel werker voor het Huis voor Taal. Met hart en ziel zet zij zich in om iedereen met een taalvraag te helpen. Ze is innovatief en creatief; heeft of creëert eigen aanbod of verwijst door. Bojoura: ‘Als ik win dan wil ik voorbeelden laten zien, waardoor duidelijk wordt hoe groot het probleem is als het gaat om laagtaalvaardigheid. Daarnaast wil ik dat we als sociaal werk geen ondergeschoven kindje zijn. We moeten laten zien hoe belangrijk sociaal werk is voor de samenleving.’ Marieke Voogt, bestuurder Welzijn Lelystad: ’Deze nominatie is een mooie blijk van waardering en heel erg verdiend. Welzijnswerk is nu belangrijker dan ooit, deze verkiezing draagt bij aan de zichtbaarheid daarvan. Bojoura zal met haar voorbeelden de waarde laten zien van welzijnswerk.’

In het afgelopen coronajaar bleek eens te meer dat sociaal werkers een cruciale rol spelen in de samenleving. Met de verkiezing van de Sociaal Werker van het Jaar benadrukt Sociaal Werk werkt! het belang van sociaal werk en sociaal werkers, en krijgt het vak een plek in de spotlights. De genomineerden zullen zich een jaar lang in het land laten zien en horen. Als ambassadeurs voor sociaal werk geven zij gastcolleges in het onderwijs, en nemen zij deel aan lokale, regionale en landelijke evenementen en politieke debatten.

Stemmen kan van 5 april tot 15 mei. Tijdens het Jaarcongres Sociaal Werk 2021 op 26 mei a.s. wordt bekend wie de winnaar is. De winnaar neemt dan in haar eentje de drie stokjes over van de huidige Sociaal werkers van het Jaar: Simone Duin, Marloes Olde Hampsink, en Marcel van Eck. 

De verkiezing van Sociaal werker van het Jaar wordt georganiseerd door Sociaal Werk werkt!. Dat is de naam van de samenwerking van werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland en werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn. In het Platform Arbeidsmarkt Sociaal Werk en de Cao-tafel Sociaal Werk zetten zij zich samen in voor een aantrekkelijke sector en een gezonde arbeidsmarkt met goede arbeidsvoorwaarden. Zij zijn ervan overtuigd dat sociaal werkers bij uitstek in staat zijn een maatschappelijke opdracht te vervullen voor alle inwoners, wijken en buurten.