Themaoverzicht

Vakmanschap

Kwaliteit & Professionalisering

De rol van sociaal werkers verandert: van uitvoerend professionals naar frontmannen/vrouwen met een duidelijke rol voor bewoners en in de sociale basis van buurten, en die de organisatie representeren in samenwerkingsverbanden. Daarmee zijn ze het uithangbord én het kapitaal van sociaalwerkorganisaties. Hun vakmanschap is dus essentieel.

Sociaal Werk Nederland werkt samen met leden en partners (kennisinstituten, vakbonden, beroepsverenigingen, de Vereniging Hogescholen en de MBO Raad) aan basiscompetenties, vakkennis en de voortdurende verbetering van de basisopleidingen en bij- en nascholing.
We maken ons sterk voor regionale samenwerking met opleidingen en beroepspraktijkvorming.

Mijlpaal in maart 2018: het (beroeps)Register Sociaal Werk, het Beroepscompetentieprofiel Sociaal Werker en de Beroepscode, ontwikkeld ism het werkveld (BPSW (voorheen NVMW).), voor structurele borging van de beroepsontwikkeling. Zie ook de website Sociaal Werk Versterkt.

Nieuwsbericht

Sociaal agoog heeft alles in huis om aan de energietransitie te werken

Op 27 oktober 2020 geplaatst door

Lotje Berkers – student  aan de Fontys Hogescholen te Eindhoven – deed onderzoek naar de vraag hoe de sociaal agoog de sociale aspecten van de energietransitie kan integreren in zijn werkzaamheden’. Om die vraag te beantwoorden interviewde zij sociaal agogen die (succesvol) aan de energietransitie werken of gebiedsgericht werken aan projecten rondom verduurzaming.

Boodschap
De belangrijkste boodschap is dat de sociaal agoog in theorie alle vaardigheden en werkwijzen in huis heeft om aan de energietransitie te werken binnen zijn huidige werkzaamheden. Hij zal zich wel moeten laten informeren of zal er zelf op af moeten gaan om geïnformeerd te worden over de energietransitie. Het voldongen feit is en blijft dat er een verandering op ons af komt. Hoe daarmee omgegaan wordt, daar kan de agoog nog invloed op uitoefenen als hij lef toont en zich profileert als deskundige op het gebied van burgerparticipatie.

Het afstudeeronderzoek is de afsluiting van haar vierjarige opleiding Sociale Studies. Haar praktijkgerichte onderzoek biedt handvatten voor de sociaal agoog bij de energietransitie in de wijk. Lees hier het rapport van Lotje Berkers, en zie hier voor meer informatie over de proeftuinen aardgasvrije wijken.

Bron: Fontys, Lotje Berkers
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten