Nieuwsbericht

Mbo’ers hebben we hard nodig in het sociaal werk

31 augustus 2020 | 2 minuten lezen

‘Mbo’ers passen goed in ons streven naar een inclusieve samenleving. Zij leggen makkelijk contact met onze doelgroep die vaak niet hoog opgeleid is,’ aldus Eric Wichgers, directeur van Figulus Welzijn in Aalten. Op 1 oktober a.s. is er uitgebreid aandacht voor de mbo’ers in het sociaal werk tijdens een online conferentie. Sociaal Werk Nederland is een van de organisatoren. Aanmelden kan vanaf volgende week.

Figulus heeft meer mbo’ers dan hbo’ers in huis. Mbo’ers leggen makkelijk contact met de doelgroep en zijn dan ook sterk in het opbouwen en onderhouden van netwerken, zegt Eric Wichgers in een interview met het Platform Arbeidsmarkt Sociaal Werk. Gemiddeld heeft een kwart van de sociaal werkers in onze branche een mbo-opleiding. Hoe hoog is dat aandeel in jouw organisatie? En waar zetten jullie mbo’ers in binnen jullie dienstverlening?

Deze vragen komen aan bod in een quickscan die Sociaal Werk Nederland deze week verspreidt onder leden. De uitkomsten leest u binnenkort op onze website. En ze worden gebruikt voor de discussie op de onlineconferentie op 1 oktober over de mbo’er in het sociaal werk. 

Conferentie over de mbo’er in het sociaal werk
De belangstelling voor de nieuwe mbo-opleiding sociaal werk is groot. Maar zijn er wel genoeg stageplekken voor mbo’ers? En is er voldoende perspectief op werk na de opleiding in het sociaal werk?

De roc’s vinden van niet en trekken aan de bel. Op de online conferentie op 1 oktober gaan we hierover in gesprek. In diverse workshops laten we voorbeelden zien van de inzet van mbo’ers in de praktijk. Maar we organiseren ook het debat over de positie en de rol van de mbo’er. En we kijken daarbij naar de waarde van diploma’s en de rol die gemeenten hierin spelen.

En uiteraard betrekken we de actualiteit. Welke competenties zijn nodig in deze tijd waarin de maatschappelijke problematiek verscherpt en het aantal kwetsbare wijken en inwoners toeneemt?

Tot slot maken we afspraken over een Actieagenda waarmee we samen met het onderwijs de rol van mbo’ers in het sociaal werk kunnen versterken.

Programma en aanmelden
Volgende week is het volledige programma klaar en start de aanmelding. Reserveer 1 oktober alvast in je agenda, van 10.00 – 12.00 uur. Zie ook de vooraankondiging.  

Lees hier het hele interview met Eric Wichgers

Lid wordenContact