Nieuwsbericht

Dankzij beroepscompetenties wordt het vak van schuldhulpverlener herkenbaar voor beroepskrachten, burgers, werkgevers en opdrachtgevers.

Chris Bos
20 januari 2020 | 2 minuten lezen

Schouders Eronder wil een beweging in gang zetten. Een beweging naar meer vakmanschap en meer professionaliteit in het diverse, veel omvattende en snel veranderende vak van de schuldhulpverlening. Goede schuldhulpverlening staat of valt immers met de kwaliteit van de dienstverlening.

Om erachter te komen hoe Schouders Eronder dat aanpakt sprak het Tijdschrift voor Schuldsanering, met Julia den Hartogh (programmamanager bij Schouders Eronder), Susanne de Zwart (projectleider bij Schouders Eronder, sectorleider Berenschot Groep) en Edwin Luttik (projectleider bij Schouders Eronder, senior-beleidsmedewerker kwaliteit, professionalisering en opleiding bij Sociaal Werk Nederland). Hieronder een gedeelte van het artikel. Het hele artikel vind je in de bijlage.

Beroepscompetenties geven houvast
Dé schuldhulpverlener bestaat niet. Er zijn veel professionals die op verschillende momenten en in verschillende rollen een klant te woord staan en verder helpen. Soms als wijkteammedewerker, soms als vrijwilliger, dan weer als schuldhulpverlener van een kredietbank. De klant is het best geholpen bij een effectieve samenwerking. Hiervoor is het belangrijk om een beter beeld te krijgen van wie wat doet in de keten. Beroepscompetenties dragen hieraan bij. Door de rollen te beschrijven en de daarbij behorende  benodigde kennis, houding en vaardigheden te benoemen, komt er meer helderheid over taken en verantwoordelijkheden.

Beroepscompetentieprofielen zijn ook bruikbaar voor de professionals zelf. De beroepsgroep kan duidelijker aangeven wat ze te bieden hebben en wat hun meerwaarde is. Meerwaarde binnen het sociaal domein dan wel meerwaarde binnen de keten en in de samenwerking met andere sociaal domein professionals.

Houvast voor doorontwikkeling
Met het beschrijven van de beroepscompetenties wordt het beroep herkenbaar voor beroepskrachten, burgers, werkgevers en opdrachtgevers. De competenties bieden ook een basis voor de (door)ontwikkeling van beroepsonderwijs en post-initiële scholing. Het is voor de professional en de organisatie een kader om scholing, leren op de werkplek en andere deskundigheidsbevorderingsactiviteiten vorm te geven. Het geeft handvatten om antwoord te geven op de vragen ‘waar sta ik nu als schuldhulpverlener’, ‘waar wil ik naartoe groeien’ en ‘wat heb ik daarvoor nodig’. Nieuwe competenties en verantwoordelijkheden

Nieuwe competenties en verantwoordelijkheden
Sociaal Werk Nederland (SWN) trekt dit ontwikkelprogramma namens Schouders Eronder, in nauwe samenwerking met het veld, werkgevers, onderwijs en partners als de NVVK, VNG, NVVBS en de BVK. Het programma loopt tot begin 2021. Binnen het programma is het gesprek met de professionals zelf het allerbelangrijkste. Uit de eerste bijeenkomsten blijkt dat de beroepscompetenties verder gaan dan alleen technische of juridische kennis. Het kunnen toepassen van een menselijke maat binnen soms wel heel complexe regelgeving is een enorme uitdaging en soms een lastig te leggen puzzel voor de professional. Het is goed merkbaar dat in de afgelopen jaren steeds meer aandacht is gekomen voor de sociale en psychologische impact van schulden. Maar hoe zich dit vertaalt naar competenties als communicatief vermogen, het onderhouden van -professionele- relaties, empathie, creativiteit en inventiviteit en de bijbehorende verantwoordelijkheden is nog niet uitgekristalliseerd.

  • Lees verder in de bijlage…