Themaoverzicht

Vakmanschap

Kwaliteit & Professionalisering

De rol van sociaal werkers verandert: van uitvoerend professionals naar frontmannen/vrouwen met een duidelijke rol voor bewoners en in de sociale basis van buurten, en die de organisatie representeren in samenwerkingsverbanden. Daarmee zijn ze het uithangbord én het kapitaal van sociaalwerkorganisaties. Hun vakmanschap is dus essentieel.

Sociaal Werk Nederland werkt samen met leden en partners (kennisinstituten, vakbonden, beroepsverenigingen, de Vereniging Hogescholen en de MBO Raad) aan basiscompetenties, vakkennis en de voortdurende verbetering van de basisopleidingen en bij- en nascholing.
We maken ons sterk voor regionale samenwerking met opleidingen en beroepspraktijkvorming.

Mijlpaal in maart 2018: het (beroeps)Register Sociaal Werk, het Beroepscompetentieprofiel Sociaal Werker en de Beroepscode, ontwikkeld ism het werkveld (BPSW (voorheen NVMW).), voor structurele borging van de beroepsontwikkeling. Zie ook de website Sociaal Werk Versterkt.

Nieuwsbericht

Verslag 75 jaar Contour de Twern, en twee publicaties van Van Regenmortel

Op 15 oktober 2019 geplaatst door

Met een jubileumsymposium vierde ContourdeTwern in september het 75-jarig bestaan van sociaal werk in Tilburg en omgeving. Tijdens de middag, waar ruim 150 belangstellenden aanwezig waren, kwam een mooie mix van ervaringsverhalen – zowel van burgers als sociaal werkers – maar ook beleid en de wetenschap aan bod. “Soms overkomt je iets in het leven en stuit je op veel onbegrip. De kern van ons werkt ligt in de vraag: wat kan er dan wel?”, aldus sociaal werker Sjef van der Klein

Tine Van Regenmortel die onlangs is benoemd tot hoogleraar van de leerstoel Sociaal Werk bij de Academische Werkplaats Sociaal Werk van Tranzo/Tilburg University, gaf een lezing. “75 jaar: wat een feest! Vanuit verschillende stakeholders hebben we vandaag gereflecteerd. Hoe kan sociaal werk kwetsbare burgers versterken en (opnieuw) verbinden met de samenleving? En dat in een participatiesamenleving die onder druk is komen te staan.” We moeten een kruisbestuiving van kennis tot stand brengen die er toe doet, stelt Van Regenmortel voor: “Vanuit een meerzijdig perspectief zaken benaderen en strakke tegenstellingen ontkrachten. Botsende logica’s mogen er zijn, maar blijf zoeken naar verbinding! Empowerment leent zich daar bij uitstek voor. Versterk en verbind personen, organisaties, buurten en groepen. Een plek waar de sociaal werker vooral als bruggenbouwer fungeert. Maar daarnaast vooral ook een signaalfunctie heeft.” Haar devies tenslotte: “Ga allianties aan, ook met harde sectoren. En werk soms buiten de lijntjes om, wees creatief. En beschouw de wetenschap daarbij als partner*.”

Twee publicaties van Tine Van Regenmortel vind je onderaan het verslag van deze rijkgevulde dag. Op naar de 100 jaar sociaal werk door ContourdeTwern!

Bron: ContourdeTwern
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten