Nieuwsbericht

Handreiking inzet ervaringsdeskundigheid in wijkteams

16 mei 2019 | 1 minuut lezen

Hoe kun je zelfregie en empowerment van wijkbewoners met psychosociale problemen ondersteunen? De gratis publicatie handreiking Empowerment en inzet ervaringsdeskundigheid in sociale wijkteams die door het Trimbos-instituut is ontwikkeld, bevat geleerde lessen en praktische aanwijzingen voor succesvolle samenwerking tussen sociaal werkers en ervaringsdeskundigen. Sociaal Werk Nederland werkte hieraan mee.

In zes pilot-gemeenten (Arnhem, Amsterdam, Enschede, Gouda, Utrecht, Zutphen) bundelden wijkteams en zelfregiecentra de krachten. De samenwerking tussen sociaal werkers en ervaringsdeskundigen droeg bij aan gezamenlijke individuele ondersteuning van bewoners, nieuwe groepsactiviteiten (zoals themabijeenkomsten en herstelgroepen) en wederzijdse kennisuitwisseling en consultatie (zie factsheet De kracht van ervaring).

Wijkbewoners positief
De bewoners zijn positief over de contacten met ervaringsdeskundigen. Ze ervaren hierin herkenning, acceptatie en gelijkwaardigheid. De groepsactiviteiten bieden de bewoners structuur en een zinvolle dagbesteding. Door deze activiteiten ontwikkelen zij meer zelfvertrouwen en nieuwe perspectieven op de toekomst.

Randvoorwaarden en borging
Randvoorwaarden zoals draagvlak bij managers en teams, super- en intervisie, goede voorlichting en communicatie, zijn hierbij van groot belang. Ook is aandacht nodig voor continuïteit en borging, door de aanpak te verankeren in bestaande procedures en werkwijzen.

Contactpersoon Nicole van Erp nerp@trimbos.nl of bel 030-29 59 238