Nieuwsbericht

Gemeenten moeten bij inkoop meer ruimte laten voor kwaliteit en innovatie

Chris Bos
12 oktober 2018 | 2 minuten lezen

Het sociaal domein wordt opgeschud. Vanwege de overheveling van taken van Rijk naar gemeenten en het aantreden van nieuwe wethouders maken gemeenten nieuwe plannen. Het onderwijs verandert de lesprogramma’s voor opleidingen in het sociaal domein. En werkgevers werken hard aan het werven van nieuwe medewerkers en het behoud van hun huidige personeel.
Daarover ging het op de Dag van het sociaal domein Noord-Brabant in Tilburg. Bijna 200 vertegenwoordigers van gemeenten, onderwijsinstellingen en zorg- en welzijnsorganisaties uit Noord-Brabant zochten antwoorden op de vraag: ‘Hoe krijgen we voldoende goed (opgeleid) personeel in een lastige arbeidsmarkt?’
Het initiatief werd ondersteund door FCB, het landelijk arbeidsmarktfonds voor Sociaal Werk, Jeugdzorg en Kinderopvang.

Chaos
Na een plenair programma gingen de deelnemers met elkaar in gesprek tijdens diverse workshops over de sociaal werker van de toekomst, goed werkgeverschap, ontwikkelingen in het onderwijs en de situatie op de arbeidsmarkt. Volgens Karen Hofstede van FCB is investeren in medewerkers om ze te behouden voor de sector de belangrijkste oplossing voor personeelstekorten, ook in het sociaal domein.

Hans Boutellier, directeur van het Verwey-Jonker Instituut en hoogleraar Veiligheid & Veerkracht, schetste het brede perspectief: “Mensen ervaren chaos. Onder andere door het afscheid van traditionele sociale structuren en het ontstaan van de netwerksamenleving. Ze zien misschien over het hoofd dat er nieuwe structuren en ordening ontstaan. Dat moeten we de mensen duidelijk maken!”

Meer ruimte nodig voor kwaliteit en innovatie
Een speciale rol was er de gehele dag toebedeeld aan Sjef van der Klein, sociaal werker van het jaar 2018 uit Tilburg, die als side-kick van gespreksleider Pieter Hilhorst regelmatig signalen vanuit de praktijk van alledag gaf: “Het is belangrijk om sociaal werkers te leren breed te kijken. Nu moeten studenten sociaal werk tijdens de opleiding te snel een specialisatie kiezen, terwijl juist een brede kijk op de wijk, stad en regio nodig is om een goede sociaal werker te kunnen zijn.’
Tijdens de forumdiscussie met wethouders en bestuurders bleek dat de inkoop van zorg en welzijn door gemeenten meer ruimte moet laten voor kwaliteit en innovatie. Bij een opmerking over de terreur van aanbestedingen kwam er applaus uit de zaal. Maar men leek het er ook over eens dat goed werkgeverschap niet afhankelijk moet zijn van de manier van inkoop van gemeenten.

Workshops
Tijdens de dag werden diverse workshops gegeven. Eén daarvan ging over de droomprofessional en was een coproductie van Liesbeth Faas (Fontys Hogeschool),  Vivian Jacobs (Sterk Huis) en Edwin Luttik (Sociaal Werk Nederland). In hun presentatie was aandacht voor het Traineeprogramma Jeugdprofessionals (van Fontys en Sterk Huis), het Kwaliteitslabel sociaal werk en de uitkomsten van het professionaliseringsprogramma Sociaal Werk Versterkt.
Edwin Luttik: ‘In het Traineeprogramma draait het om de vraag “Hoe kunnen we de jeugdprofessionals van de toekomst opleiden?”. In het Kwaliteitslabel staat het vakmanschap van sociaal werkers centraal. En in Sociaal Werk Versterkt is het doel dat vakmanschap van sociaal werkers richting te geven, te stimuleren en te borgen. Door te leren van inwoners, met het beroepscompetentieprofiel sociaal werkers (werkgebied W&MD), de beroepscode, het Beroepsregister Sociaal Werk en met verhalen van vooral professionals zelf. Dat hangt allemaal met elkaar samen.’

Lees verder en bekijk de foto's