Themaoverzicht

Vakmanschap

Kwaliteit & Professionalisering

De rol van sociaal werkers verandert: van uitvoerend professionals naar frontmannen/vrouwen met een duidelijke rol voor bewoners en in de sociale basis van buurten, en die de organisatie representeren in samenwerkingsverbanden. Daarmee zijn ze het uithangbord én het kapitaal van sociaalwerkorganisaties. Hun vakmanschap is dus essentieel.

Sociaal Werk Nederland werkt samen met leden en partners (kennisinstituten, vakbonden, beroepsverenigingen, de Vereniging Hogescholen en de MBO Raad) aan basiscompetenties, vakkennis en de voortdurende verbetering van de basisopleidingen en bij- en nascholing.
We maken ons sterk voor regionale samenwerking met opleidingen en beroepspraktijkvorming.

Mijlpaal in maart 2018: het (beroeps)Register Sociaal Werk, het Beroepscompetentieprofiel Sociaal Werker en de Beroepscode, ontwikkeld ism het werkveld (BPSW (voorheen NVMW).), voor structurele borging van de beroepsontwikkeling. Zie ook de website Sociaal Werk Versterkt.

Nieuwsbericht

Vernieuwde opleiding Social Work Inholland

Op 24 oktober 2017 geplaatst door

Sociaal werkers moeten een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven én samenleven in de maatschappij. Daarom begint Hogeschool Inholland op 1 september 2018 met de brede praktijkgerichte opleiding Social Work. De vernieuwde voltijdopleiding wordt aangeboden in Alkmaar, Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Rotterdam. De drie bestaande opleidingen Maatschappelijk Werk & Dienstverlening, Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Culturele & Maatschappelijke Vorming gaan op in de vernieuwde opleiding Social Work.

Theorie en praktijk hand in hand
“Empowerment is een belangrijk uitgangspunt voor ons onderwijs en voor een gezonde samenleving”, legt Heleen Jumelet uit, directeur van het Domein Gezondheid, Sport & Welzijn, waar de opleiding Social Work onder valt. “Niet voor iedereen is regie over het eigen leven vanzelfsprekend. Bij onze opleiding Social Work leer je hoe je mensen zo kunt helpen dat ze weer grip krijgen op hun situatie. Dat het bijvoorbeeld weer veilig wordt, leefbaar of nieuwe kansen biedt. Daarom geven we onze opleiding zo vorm dat onze studenten ook zelf steeds krachtiger en zelfstandiger leren hoe te handelen in beroepssituaties. Dat vergt gedegen theoretische kennis. Theorie en praktijk gaan bij ons hand in hand.”

Maatwerk en zelfreflectie
Social Work gaat verder dan het bedenken van kant-en-klare oplossingen. Tijdens de opleiding zoeken studenten naar maatwerk in samenwerking met ondersteunende professionals en met behulp van technologische mogelijkheden, zoals online hulpverlening. Ook zelfreflectie speelt een belangrijke rol, aangezien sociaal werkers zich open moeten kunnen opstellen, om zich in te leven in een kwetsbare doelgroep.

Lees het hele artikel op de website van Inholland

Bron: Inholland
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten