Themaoverzicht

Vakmanschap

Kwaliteit & Professionalisering

De rol van sociaal werkers verandert: van uitvoerend professionals naar frontmannen/vrouwen met een duidelijke rol voor bewoners en in de sociale basis van buurten, en die de organisatie representeren in samenwerkingsverbanden. Daarmee zijn ze het uithangbord én het kapitaal van sociaalwerkorganisaties. Hun vakmanschap is dus essentieel.

Sociaal Werk Nederland werkt samen met leden en partners (kennisinstituten, vakbonden, beroepsverenigingen, de Vereniging Hogescholen en de MBO Raad) aan basiscompetenties, vakkennis en de voortdurende verbetering van de basisopleidingen en bij- en nascholing.
We maken ons sterk voor regionale samenwerking met opleidingen en beroepspraktijkvorming.

Mijlpaal in maart 2018: het (beroeps)Register Sociaal Werk, het Beroepscompetentieprofiel Sociaal Werker en de Beroepscode, ontwikkeld ism het werkveld (BPSW (voorheen NVMW).), voor structurele borging van de beroepsontwikkeling. Zie ook de website Sociaal Werk Versterkt.

Blog

VAKMANSCHAP VAN DE WELZIJNSWERKER

Gister nam ik afscheid van collega’s van Timpaan Welzijn. Een reis van bijna dertig jaar door welzijnsland zit er op. Time flies when you are having fun. Tijd voor iets nieuws...Maar het laatste jaar was in alle opzichten een bijzonder jaar.

Mijn laatste ‘klus’  was het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente De Fryske Marren had Timpaan Welzijn ingevlogen om zorgen dat deelnemers stappen kunnen maken op de participatieladder.  In de periode van maart t/m december dit jaar kwam ik vrijwel wekelijks over de vloer bij een aantal mensen. Vaak gebruikte ik een metafoor: ik loop een stukje met je op in je levensreis en jij bepaalt waar de reis naar toe gaat. Prachtig vond ik het om een stuk mee te mogen lopen.

Natuurlijk was de opdrachtgever de gemeente de Fryske Marren benieuwd naar ‘wat werkt’ in maatschappelijke activering. Wat is het geheim, wat zijn de ingrediënten van het welzijnsrecept?  Aan mij de uitdaging om te laten zien waaruit het vakmanschap van ons welzijnswerkers bestaat, wat er in onze gereedschapskist zit, hoe en wanneer we de tools uit die kist  gebruiken en tot welke resultaten dat leidt. Minstens zo belangrijk vond ik het om te onderbouwen, waarom we juist voor deze methodieken, materialen en instrumenten kiezen.

Best wel een dingetje, want veel kennis over het waarom en hoe van ons werk zit verborgen in onze  handen en hoofden. Wat we doen is zo gewoon en vanzelfsprekend, dat we niet (meer) kunnen ver(ant)woorden op welke aannames en methodieken het gebaseerd is. Maar het is gelukt. Ik heb de kennis en kunde van de storytelling gebruikt om inzichtelijk te maken waarom we doen wat we doen. Drie verhalen ‘uit het leven gegrepen’ vertellen waar deelnemers vandaan komen, waar ze naar toe willen, welke acties we ondernomen hebben, welke mogelijkheden en belemmeringen we tegen kwamen op ons pad. En vooral: welke tools ik als coach gebruikt heb en wat de impact was op de veerkracht van deelnemer. Toegenomen veerkracht maakt dat deelnemers stappen kunnen maken richting vrijwilligerswerk.

Het gedachtegoed van ‘positieve gezondheid’ bleek een handig hulpmiddel om richting deelnemers en de mensen van het sociaal wijkteam zichtbaar te maken waar veerkracht toegenomen was. Van één van mijn deelnemers kreeg ik een kerstkaart bij het afscheid: “ bedankt voor al die weken met lopen en goede gesprekken die we hebben gehad. En vooral: je hebt me uit mijn isolement gehaald. Daar ben ik je dankbaar voor.”  Daar doe je het toch allemaal voor?

Terugkijkend denk ik dat ik het vakmanschap van de welzijnswerker opnieuw uitgevonden heb. Dat was er al, maar heeft nieuwe taal gekregen. Ontwikkelingen in het Sociale Domein vragen van ons dat we ons vakmanschap opnieuw onder woorden brengen.

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten