Themaoverzicht

Vakmanschap

Kwaliteit & Professionalisering

De rol van sociaal werkers verandert: van uitvoerend professionals naar frontmannen/vrouwen met een duidelijke rol voor bewoners en in de sociale basis van buurten, en die de organisatie representeren in samenwerkingsverbanden. Daarmee zijn ze het uithangbord én het kapitaal van sociaalwerkorganisaties. Hun vakmanschap is dus essentieel.

Sociaal Werk Nederland werkt samen met leden en partners (kennisinstituten, vakbonden, beroepsverenigingen, de Vereniging Hogescholen en de MBO Raad) aan basiscompetenties, vakkennis en de voortdurende verbetering van de basisopleidingen en bij- en nascholing.
We maken ons sterk voor regionale samenwerking met opleidingen en beroepspraktijkvorming.

Mijlpaal in maart 2018: het (beroeps)Register Sociaal Werk, het Beroepscompetentieprofiel Sociaal Werker en de Beroepscode, ontwikkeld ism het werkveld (BPSW (voorheen NVMW).), voor structurele borging van de beroepsontwikkeling. Zie ook de website Sociaal Werk Versterkt.

Blog

WERKGELUK EN STORYTELLING

In de jaren daarna veranderde dat. Destijds kon ik de vinger en niet op leggen. Met de wijsheid van nu zeg ik: misschien had het te maken met de invoering van de WMO in 2007. Alle zekerheden leken te verdwijnen.  De WMO had consequenties voor je relaties met inwoners, samenwerkingspartners, de gemeente, de eigen organisatie, en jezelf.  Hoe het ook zij: ik was de weg kwijt en er moest ‘iets’ gebeuren.

En dat gebeurde. Van 2011 tot 2013 volgde ik de tweejarige opleiding Master Social Work.  Als een spons slurpte ik alle up-to-date kennis op, die daar op mijn pad kwam.  Ook dook ik in verhalen uit mijn persoonlijke en professionele leven. Dat zorgde dat ik ‘op verhaal’ kwam; ik herontdekte mezelf.  Dat was weer een trigger om me te verdiepen in wat nodig is voor bevlogenheid en betrokkenheid bij medewerkers.  Ik kwam er achter, dat de oplossing zit in ‘andere vragen stellen’.  Vragen, zoals “Wanneer heb jij het gevoel dat de tijd vliegt?”; “Wanneer kom je fluitend van je werk?” “Wanneer werk je met hart en ziel?” “Wanneer heb jij een Duracell gevoel en barst je van energie?” 

Als ik zulke vragen aan collega’s stelde, gebeurde er iets moois:  ze gingen stralen en het onzichtbare werd zichtbaar.  Hoe kan het dan zijn, dat zulke vragen niet of weinig gesteld worden in Sociaal Werk? In werkoverleg of functioneringsgesprekken lijkt het primair te gaan over zaken als: (tevredenheid m.b.t.) takenpakket, werkhouding, resultaten.  De vraag “Voel jij je (nog) happy op je werk wordt amper gesteld. Medewerkers op hun beurt, laten slechts mondjesmaat horen, wat zij nodig hebben om te floreren op hun werk. En dat in een werksoort die (zeker sinds de WMO van 2015) de opdracht heeft om te zorgen voor meer welbevinden en zingeving van haar doelgroepen!

Door de nadruk op zakelijkheid en prestaties en de waan van de dag (druk, druk, druk) zijn we werkgeluk misschien wat kwijtgeraakt.  Blijkbaar moeten we werkgeluk herontdekken, net zoals de kern van Sociaal Werk en het vakmanschap van Sociaal Werk.  

Alle reden dus om inspiratie op te doen op het Werkgeluk Festival dat op 27 september a.s. in Meppel plaatsvindt.  Wil je weten, wat werkgeluk voor JOU betekent en wat JIJ nodig hebt om werkgeluk te ervaren?  Meld je dan aan en kom op verhaal bij mijn sessie werkgeluk & storytelling. Voor meer informatie zie: www.sociaaldomeinonline.nl/festival

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten