Nieuwsbericht

Wachtlijsten en bureaucratie bij Rotterdamse wijkteams

Chris Bos
3 juli 2018 | 1 minuut lezen

De gemeente kan onvoldoende waarborgen dat Rotterdammers die hulp nodig hebben van het wijkteam deze hulp op tijd krijgen. Hun problemen (waaronder opvoedproblemen, geestelijke gezondheidsproblemen, huiselijk geweld, ouderdomsproblemen en schulden) zijn vaak al ernstig als ze bij een wijkteam terechtkomen. Bovendien moeten ze na aanmelding bij het wijkteam vaak lang wachten voor ze hulp krijgen. Er zijn namelijk wachtlijsten. Dit en meer concludeert de Rekenkamer Rotterdam in haar rapport ‘Het komt niet in de buurt’.

Wijkteams pas laat ingeschakeld
Inwoners van Rotterdam mogen niet zelf hulp vragen van het wijkteam. Aanmelding kan alleen via andere organisaties, zoals Vraagwijzer, huisartsen, sociaalwerkorganisaties en scholen. Wijkteams hebben echter te weinig tijd om contacten te onderhouden met deze organisaties. Mede daardoor komen inwoners vaak pas bij het wijkteam terecht wanneer hun problemen al ernstig zijn opgelopen. Vervolgens moeten ze vaak nog lang wachten op hulp; jeugdigen en gezinnen gemiddeld ruim anderhalve maand. 90% van de cliënten heeft na zes weken nog geen ondersteuningsplan, terwijl de gemeente dit wel als norm hanteert.

Te veel regels en administratie
Dat wijkteammedewerkers te weinig tijd hebben, komt onder meer doordat ze te veel tijd kwijt zijn aan administratie. Ook moeten zij allerlei regels volgen die niet aansluiten bij de praktijk. Er is bijvoorbeeld een richtlijn dat hulp maximaal  een jaar mag duren, terwijl blijkt dat cliënten vaak veel langer ondersteuning nodig hebben, gemiddeld minstens 20 maanden. Door de vaak complexe problemen lukt het ook niet om de vraag naar dure specialistische jeugdhulp en Wmo-voorzieningen te verminderen. Ook Sociaal Werk Nederland krijgt regelmatig alarmerende signalen van sociaal werkers over die werkdruk, waardoor preventie er vaak bij inschiet.

College van B en W is het oneens met de conclusies van de Rekenkamer
De Rekenkamer beveelt onder meer aan het aantal regels en verplichte procedures te verminderen en in ieder geval tijdelijk extra wijkteammedewerkers aan te nemen om de wachtlijsten te verhelpen. Het College neemt deze aanbevelingen niet over en is het grotendeels oneens met de conclusies van de Rekenkamer.

Zie ook de berichtgeving in Trouw en Binnenlands Bestuur