Themaoverzicht

Sociale teams

Actuele thema's Sociaal werk

De bedoeling van de transformatie in het sociale domein weerspiegelt zich in de sociale (wijk)teams die in veel gemeenten ontstaan. Professionals uit zorg en welzijn buigen zich samen over hulpvragen en bepalen welke aanpak het effectiefst is. Afhankelijk van het wijkprofiel gaat het om bijvoorbeeld sociaal werkers (opbouwwerkers, maatschappelijk werkers, jongerenwerkers), wijkverpleegkundigen en Wmo-consulenten. Bij zwaardere of specialistische vragen betrekken ze relevante andere professionals bij het vinden van de juiste oplossingen. In verreweg de meeste gemeenten maken sociaal werkers deel uit van de wijkteams. Geen wonder, zij kennen van oudsher de sociale kaart van de wijk en zijn meesters in het verbinden.

Blog

Eenzaamheid onder jeugd

Vanuit het gebiedsgericht werken kom ik in contact met diverse collega’s in het Welzijnswerk. Zo sprak ik de buurtwerker jeugd en de buurtwerker cultuur. Beiden zijn actief voor jongeren en organiseren de training ‘Sterke Meiden’. Bij ‘Sterke Meiden’ leren meiden tussen de 11 en 15 jaar om voor zichzelf op te komen en elkaar te versterken. Zij doen dit door regelmatig bij elkaar te komen en in groepsverband bepaalde thema’s met elkaar te bespreken en tips uit te wisselen.

Zo spraken de ‘Sterke Meiden’ ook over het thema eenzaamheid, want voelen jongeren zich ook wel eens eenzaam en wat is die eenzaamheid dan precies? Eerst werd eenzaamheid vooral gekoppeld aan ouderen, want je bent eenzaam als je een ‘oudje’ bent. Gaandeweg het groepsgesprek komt meer naar voren dat je eenzaam bent als je je verdrietig en alleen voelt. Of wanneer je niemand om je heen hebt of genegeerd wordt.

Volgens de ‘Sterke Meiden’ komt de eenzaamheid vooral voor wanneer je genegeerd of gepest wordt. Maar ook leggen zij de oorzaak bij de persoon zelf, want misschien is die persoon niet zo sociaal of niet gewend om met anderen te praten en heeft daardoor niet zoveel vrienden.

Als de ‘Sterke Meiden’ zich eenzaam voelen gaan ze een rondje rennen, een dutje doen of vrolijken zichzelf op, zodat het gevoel van eenzaamheid verdwijnt. Ook geven de ‘Sterke Meiden’ aan wat helpt bij eenzaamheid, of je nou oud of jong bent; je socialer op te stellen door je bijvoorbeeld aan te sluiten bij een club, mee te doen met activiteiten, op bezoek te gaan of een huisdier te kopen.

Door een van de meiden wordt de tip gegeven om bijeenkomsten te organiseren voor kinderen die zich eenzaam voelen. Het accent is dan gericht om samen iets te doen tegen de eenzaamheid, ook onder jongeren. Vanuit het welzijnswerk worden diverse activiteiten georganiseerd tegen eenzaamheid, waarin ook de verbinding wordt gemaakt tussen oud en jong. Zoals het kerstdiner voor de buurt in het jongerencentrum, koffiedrinken bij de wijkinloop in het buurtcentrum en deelnemen aan wandelgroepen. Ook zijn er initiatieven genomen om juist in de maanden januari en februari eenzaamheid onder de aandacht te blijven brengen.

Trefwoorden: Eenzaamheid, Jeugd
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Tinten Welzijnsgroep
Functie: Casemanager/ ouderenadviseur/ buurtwerker
Sociale teams
Ik wil delen
Home
Wie we zijn
Wat we doen
Actueel
Thema's Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten