Themaoverzicht

Sociale Basis & Preventie

Hoofdthema's

Sociaal werk in de wijken en buurten wordt steeds belangrijker. Door de decentralisaties in het sociaal domein (AWBZ, jeugd en participatie) zijn verantwoordelijkheden en financiën van het Rijk naar de gemeenten gegaan. Dat betekent: grote veranderingen! Transformatie!

80% van de demente ouderen woont nu nog zelfstandig thuis. Ggz-cliënten komen in de wijken wonen. Maar ook licht verstandelijk gehandicapten. In de buurt moeten zij dus goede, laagdrempelige ondersteuning kunnen vinden om hun welzijn op peil te houden.

Voor een Sterke Sociale Basis is samenwerking cruciaal: tussen sociaal werkers, andere sociale en medische professionals, vrijwilligers, gemeente en bewoners. Want ondertusen gaan ook de gewone problemen door: armoede en schulden, huiselijk geweld, opvoedingsproblemen, echtsheidingen, vereenzaming. Veel statushouders moeten integreren.

Sociaal werkers werken nu meer samen met bewoners, in wijkteams, met vrijwilligers en ervaringsdeskundigen. De sociale basis maken we samen. Professionals, gemeente, bewoners.

Het stelsel is al in 2007 veranderd (transitie) met de introductie van de Wmo. De inhoudelijke veranderingen in werkprocessen zijn nog in volle gang (De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl). Het is belangrijk om na de transitie onverminderd door te gaan met die transformatie.

Nieuwsbericht

Tieners achter de tralies - gespreksmateriaal geschikt voor jongerenwerkers

Op 3 september 2020 geplaatst door

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een boek met waargebeurde verhalen laten maken over jongeren die met justitie in aanraking zijn gekomen. Het is geschreven door de misdaadjournalisten Maarten van Dun en Paul Vugts en bedoeld voor leerlingen in de bovenbouw van havo, vwo en mbo. Ook prima te gebruiken door jongerenwerkers 'om het gesprek aan te gaan.''

"Het boek geeft een realistisch beeld van hoe een crimineel leven eruitziet en laat zien dat dit geen pretje is", zegt het OM.

In Tieners achter Tralies staan bewerkingen van artikelen die Van Dun en Vugts de afgelopen jaren voor Het Parool schreven. De verhalen spelen zich allemaal af in Amsterdam. Ze gaan over jeugdbendes, straatgeweld, afpersen, zakkenrollen en huurmoorden. Ook de criminele organisatie van Ridouan Taghi komt aan bod.

De verhalen laten zien dat misdaadcarrières vroeg beginnen. Ze moeten lezers aan het denken zetten en aan het praten krijgen. "Dat zou mooi zijn", schrijven de auteurs. "Waarom word je als jongere crimineel? Hoe kom je in de misdaad terecht? Wat doen de politie, officieren van justitie en rechters om jonge criminelen weer op het rechte pad te brengen en de wereld eerlijk te houden?"

Over het boek is overleg gevoerd met docenten maatschappijleer. Die hebben aangegeven dat ze het in hun lessen goed kunnen gebruiken. De illustraties zijn van Aloys Oosterwijk. De verhalen en tekeningen staan ook op internet.

Tieners achter tralies is een website met op de werkelijkheid gebaseerde verhalen, ook uitgegeven in boekvorm. Het boek is in de boekhandel verkrijgbaar onder ISBN/EAN nummer 9789090334165. Zolang de voorraad strekt stelt het Openbaar Ministerie dit boek gratis ter beschikking aan docenten Maatschappijleer.

Het is begin september 2020 verstuurd aan de leden van de Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer (NVLM) van wie de vereniging een postadres heeft. Ben je als docent Maatschappijleer geen NVLM lid of heb je het desondanks niet ontvangen stuur dan onder vermelding van ‘Tieners achter tralies’ een mail met je naam, adres en naam van de school naar secretariaatpag@om.nl dan krijg je het kosteloos toegestuurd.

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten