Themaoverzicht

Sociale Basis & Preventie

Hoofdthema's

Sociaal werk in de wijken en buurten wordt steeds belangrijker. Door de decentralisaties in het sociaal domein (AWBZ, jeugd en participatie) zijn verantwoordelijkheden en financiën van het Rijk naar de gemeenten gegaan. Dat betekent: grote veranderingen! Transformatie!

80% van de demente ouderen woont nu nog zelfstandig thuis. Ggz-cliënten komen in de wijken wonen. Maar ook licht verstandelijk gehandicapten. In de buurt moeten zij dus goede, laagdrempelige ondersteuning kunnen vinden om hun welzijn op peil te houden.

Voor een Sterke Sociale Basis is samenwerking cruciaal: tussen sociaal werkers, andere sociale en medische professionals, vrijwilligers, gemeente en bewoners. Want ondertusen gaan ook de gewone problemen door: armoede en schulden, huiselijk geweld, opvoedingsproblemen, echtsheidingen, vereenzaming. Veel statushouders moeten integreren.

Sociaal werkers werken nu meer samen met bewoners, in wijkteams, met vrijwilligers en ervaringsdeskundigen. De sociale basis maken we samen. Professionals, gemeente, bewoners.

Het stelsel is al in 2007 veranderd (transitie) met de introductie van de Wmo. De inhoudelijke veranderingen in werkprocessen zijn nog in volle gang (De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl). Het is belangrijk om na de transitie onverminderd door te gaan met die transformatie.

Nieuwsbericht

SAVE THE DATE bestuurlijk congres Deventer op 12/11: Jongerenwerk tijdens en na Corona

Op 4 augustus 2020 geplaatst door

Datum:       donderdag 12 november 2020

Locatie:       Lebuinus Kerk in Deventer

Aanmelden: binnenkort meer informatie


Zet in de agenda: Op 12 november 2020 vindt in Deventer het congres Jongerenwerk tijdens en na Corona plaats. Dit congres staat in het teken van kwalitatief hoogwaardig jongerenwerk in tijden van crisis. Jongeren moeten anders worden benaderd en op een andere manier minder vatbaar gemaakt worden voor verleidingen uit het criminele circuit. Het congres is geheel volgens RIVM richtlijnen, aanmelden kan binnenkort.

Wie komen er spreken?
Het congres is bedoeld voor wethouders, beleidsmedewerkers en managers jongerenwerk. Centrale sprekers zijn onder andere wethouder jeugd Deventer Frits Rorink, Secretaris-Generaal van VWS, Erik Gerritsen, voorzitter Sociaal Werk Nederland, Eric van der Burg en commissaris van de Koning en lid van Raad voor Europa, Leen Verbeek.

Filmpremière
Op het congres vindt ook de première plaats van drie korte films over jongerenwerk. Deelnemers kunnen verschillende workshops volgen over kinder- en jongerenwerk in Deventer en aanpak ondermijning en onderwijs.

Corona-proof
Het congres vindt grotendeels plaats in de Lebuinus Kerk in Deventer. Hierdoor kunnen alle maatregelen in verband met Corona goed worden gerealiseerd.

Het congres wordt georganiseerd door het strategische netwerk jongerenwerk, bestaande uit: BVJong, NJI, Sociaal Werk Nederland, Erasmus+, Movisie, Verdiwel, Youth Spot, VWS, gemeenten Rotterdam, Deventer en ’s-Hertogenbosch.

Het congres is een vervolg op eerdere bestuurlijke conferenties jongerenwerk in achtereenvolgens ’s-Hertogenbosch (2017), Tilburg (2018) en Rotterdam (2019).

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten