Nieuwsbericht

Onderzoek naar leefbaarheid in corporatiewijken: input sociaal werk gevraagd

Nienke Kuyvenhoven
2 december 2019 | 1 minuut lezen

De zorg en ondersteuning aan kwetsbare personen in corporatiebezit kan beter
Vorig jaar heeft RIGO in opdracht van AEDES -de koepel van woningbouwcorporaties- onderzoek gedaan naar de leefbaarheid in corporatiewijken. Hieruit kwam naar voren dat de leefbaarheid onder druk staat, en dat het verbeteren van de zorg en ondersteuning aan kwetsbare personen nodig is.

Vervolgonderzoek
AEF onderzoekt nu in opdracht van AEDES hoe de zorg en ondersteuning aan kwetsbare huishoudens beter kan. Het sociaal werk is ook betrokken bij het leveren van zorg en ondersteuning. 
Sociaal Werk Nederland vindt het belangrijk dat de ervaringen vanuit het sociaal werk worden meegenomen in het onderzoek, daarom vragen we leden deze enquête in te vullen.
Nb. Ook de achterban van de VNG, GGZ Nederland en AEDES werken mee aan het onderzoek.

Met dit onderzoek brengen ze oplossingsrichtingen in kaart om de zorg en ondersteuning te verbeteren. AEF onderzoekt hoe de regie op en het werkproces rond zorg en ondersteuning eruit ziet. De onderzoekshypothesen zijn gericht op :

  • de beschikbaarheid van middelen
  • de omvang van de problematiek 
  • de sturing op de inzet van zorg en ondersteuning in gemeenten
  • de (regie op) de samenwerking tussen zorg- en welzijnsaanbieders, corporaties en gemeenten bij de inzet van zorg en ondersteuning.

Praktijkervaring is van grote waarde voor het onderzoek
Bij het organiseren en leveren van zorg en ondersteuning zijn veel organisaties betrokken:  gemeenten, corporatie, sociaal werk/welzijn, aanbieders in de (geestelijke) gezondheidszorg, zorgverzekeraars. In veel verschillende rollen: professionals, vrijwilligers, beleidsmakers, adviseurs en bestuurders. Al die ervaringen dragen bij aan het formuleren van gedragen oplossingsrichtingen om de zorg en ondersteuning te verbeteren.

Het sociaal werk is ook betrokken bij het leveren van zorg en ondersteuning. Sociaal Werk Nederland vindt het belangrijk dat de ervaringen vanuit het sociaal werk worden meegenomen in het onderzoek, daarom vragen we leden deze enquête in te vullen.
Nb. Ook de achterban van de VNG, GGZ Nederland en AEDES werken mee aan het onderzoek.

Link naar de enquête:  https://www.formdesk.com/aef/zorg

Het invullen duurt maximaal 15 minuten.