Nieuwsbericht

Aanpak Ondermijning - visie MKB Nederland

19 november 2019 | 1 minuut lezen

Vorige week stuurde Sociaal Werk Nederland een brief naar minister Grapperhaus. Deze brief is door MKB Nederland voorzien van eigen position paper 'De onderwereld is al goed georganiseerd. Nu de bovenwereld nog' doorgestuurd in de aanloop naar het kamerdebat met minister Grapperhaus en minister Dekker over georganiseerde criminaliteit en ondermijning. Sociaal Werk Nederland en MKB Nederland steunen elkaar op dit onderwerp.

MKB Nederland stuurde ook een eigen brief naar de betrokken kamercommissies: "Publieke én private partijen maken zich zorgen over de ernst, de toename, verharding en schade van ondermijnende criminaliteit. We willen af van de giftige invloed van criminelen. Ondermijning leidt tot het dumpen van gevaarlijk drugsafval, het ronselen van jongeren, bedreigingen van burgemeesters, wethouders, ondernemers én medewerkers, het misbruiken van producten en diensten die ondernemers ongewild leveren en tot liquidaties en vergismoorden.

Landelijk en lokaal zouden ondernemers een flinke bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen en verstoren van ondermijning en de publieke partijen voorzien van informatie voor de opsporing. Dat willen de brancheorganisaties en ondernemers ook. De huidige privacyregels en het toezicht daarop maken dat onmogelijk. Wetsvoorstellen om informatie-uitwisseling beter mogelijk te maken zijn al vijf jaar in voorbereiding. Daarom vragen we u - gezien de toenemende ernst van ondermijning - het kabinet te vragen op korte termijn ruimte te creëren via wetgeving en daarop vooruitlopend via pilots om informatie te kunnen delen en daarmee criminele bedrijfsmodellen die ten grondslag liggen aan ondermijning tegen te gaan. Hieronder volgt een toelichting.

De onderwereld is al goed georganiseerd; nu de bovenwereld nog
Vele normale producten en diensten worden ongewild door ondernemers geleverd en gebruikt in de criminele bedrijfsketen. Daarbij worden ondernemers bedreigd, lopen ze onverzekerbare schade op en zijn ze soms ook nog verdachte. Ondernemers hebben last van criminelen die zich vestigen in hun buurt; het leidt tot reputatieschade van het vestigingsgebied en tot veiligheidsrisico’s. (...) De hele tekst vindt u op de website van het MKB. 

De Position Paper De onderwereld is al goed georganiseerd. Nu de bovenwereld nog vindt u ook in de bijlage.