Nieuwsbericht

Op je 76e iedereen kwijt, maar in het buurthuis door zingeving weer mens worden

20 augustus 2019 | 2 minuten lezen

Eenvandaag maakte een zomerserie over mensen die door een dal zijn gegaan. De aflevering van dinsdag 20 augustus laat goed zien wat de waarde is van een buurthuis, waar mensen de kans krijgen nieuwe contacten en ervaringen op te doen. Goed voorbeeld, dit keer uit de gemeente Velp waar Ons Raadhuis, het dorpscentrum annex buurthuis waar Mieke komt, samen met - in drie jaar tijd - meer dan 300 andere buurtbewoners.  

Toen ze in één klap haar tweelingzus verloor en haar vriend hun 13-jarige relatie verbrak, zakte Mieke weg in somberheid en onzekerheid. In het dorpscentrum vond ze zichzelf terug.

Mieke en haar tweelingzus waren al hun hele leven onafscheidelijk. Om haar te verliezen, gecombineerd met het einde van haar relatie, zette Miekes wereld op zijn kop. Op haar 76ste voelde ze zich verlaten, alleen en somber. "Er werd aan mijn fundamenten gemorreld."

Geen perspectief meer
In dezelfde periode kreeg ze ook last van hartritmestoornissen. Niet veel later werd een kleine tumor in haar borst gevonden en weggehaald. "Ik zag geen perspectief meer. Op dat moment moet je het doen met de bouwstenen die je hebt meegekregen, meer heb je niet."

Mieke kreeg het gevoel dat ze er alleen voor stond. "Wat lastig was, is dat ik dacht dat mensen mij waardeerden om het feit dat ik goed was in dingen alleen doen. Toen er eenmaal vrienden en vriendinnen waren weggevallen en ik zelf hulp nodig had, dacht ik: 'voor wie ben ik nog interessant?'"

Wanhoop was nodig
Op haar diepste punt kwam er een omslag. "Mijn craniosacraal therapeut merkte mijn somberheid op en zei: 'Je moet eens naar dat Raadhuis." In het Raadhuis, een dorpscentrum in de buurt, werden dingen georganiseerd voor en met senioren.

"Maar ik dacht: wat móet je met die oude mensen?" Haar therapeut gaf haar de tip in het voorjaar, maar pas in november besloot Mieke te gaan. "Er was een bepaalde mate van wanhoop nodig om in actie te komen." Het bezoek zorgde voor een omslag in haar leven.

Doen waar je goed in bent
"In het Raadhuis ben ik van niemand weer iemand geworden", zegt Mieke. "Je wordt er aangesproken op waar je goed in bent. En er wordt op je gelet. Ze passen op of ik niet teveel hooi op mijn vork neem."

De aflevering over Mieke en het Dorpscentrum vindt u hier op de website van Eenvandaag.