Nieuwsbericht

77 gemeenten krijgen geld uit Fonds Tekortgemeenten voor Wmo en Jeugd

2 november 2018 | 1 minuut lezen

Het VNG-bestuur heeft de verdeling van de middelen voor het Fonds tekortgemeenten 2018 van € 200 miljoen vastgesteld. Ze nemen daarmee het advies over van de onafhankelijke commissie Fonds tekortgemeenten. Het gaat om 77 gemeenten waarvan Eindhoven, Venlo en Leeuwarden de hoogste bedragen (> 20 miljoen euro) voor Wmo en jeugdhulp krijgen.

Tekorten bij veel meer gemeenten
In totaal is meer aangevraagd dan de beschikbare € 200 miljoen. Dit laat zien dat de tekorten in het sociaal domein aanzienlijk zijn, zegt de VNG. Bovendien is het belangrijk te realiseren dat dit alleen gaat om tekorten op nieuwe taken Jeugd en Wmo die in 2016 en 2017 gecombineerd boven 40 euro per inwoner kwamen. Er zijn veel meer gemeenten die tekorten hebben, maar in deze jaren niet boven deze drempel komen.

Aanvragen en verdeling
88 gemeenten hebben een aanvraag ingediend voor de deadline van 15 september. Niet alle gemeenten krijgen een bedrag uit het fonds, bijvoorbeeld omdat bij toetsing het tekort toch onder de drempel uitkwam. Een paar gemeenten hebben een aanvraag ingediend omdat ze het signaal wilden afgeven dat zij weliswaar niet aan de criteria voldeden, maar wel grote tekorten hebben. Daarnaast heeft een aantal gemeenten een brief gestuurd naar het Fonds tekortgemeenten dat zij ernstige tekorten hebben maar niet boven de drempel kwamen.

Hoogte
Uiteindelijk kwamen 77 gemeenten in aanmerking voor middelen uit het fonds. Gezamenlijk hebben deze 77 gemeenten een totaal tekort van € 488.822.586 op de nieuwe taken Wmo en jeugd. De bedragen per gemeente vindt u hier.