Themaoverzicht

Sociaal werk in de wijk

Hoofdthema's

De bedoeling van de transformatie in het sociale domein weerspiegelt zich in de sociale (wijk)teams die in veel gemeenten ontstaan. Professionals uit zorg en welzijn buigen zich samen over hulpvragen en bepalen welke aanpak het effectiefst is. Afhankelijk van het wijkprofiel gaat het om bijvoorbeeld sociaal werkers (opbouwwerkers, maatschappelijk werkers, jongerenwerkers), wijkverpleegkundigen en Wmo-consulenten. Bij zwaardere of specialistische vragen betrekken ze relevante andere professionals bij het vinden van de juiste oplossingen. In verreweg de meeste gemeenten maken sociaal werkers deel uit van de wijkteams. Geen wonder, zij kennen van oudsher de sociale kaart van de wijk en zijn meesters in het verbinden.

Nieuwsbericht

Coronacrisis: meld kwetsbare mensen aan bij het Rode Kruis voor directe hulp

Op 26 maart 2020 geplaatst door

Het Rode Kruis roept mensen op om ouderen, chronisch zieken of andere kwetsbare mensen in thuisisolatie te melden. 
Deze kwetsbaren worden dan gekoppeld aan een vrijwilliger in de buurt die een oogje in het zeil kan houden, contact kan onderhouden en bijvoorbeeld een boodschap kan doen. Naar het formulier

Sociaal werk en het Rode Kruis
Ongetwijfeld komen sociaal werkers geregeld mensen van het lokale Rode Kruis en hun vrijwilligers tegen. Mogelijk gaat het om dezelfde actieve buurtbewoners. Mocht je nog geen tijd hebben gehad: neem wel even contact op met je lokale Rode Kruis. Sociaal wekers kunnen immers ook daar terecht met meldingen van geïsoleerde bewoners. En ze weten vaak of vrijwilligers geschikt zijn om langs te gaan bij bewoners die extra aandacht vereisen vanwege dementie, multiproblematiek, psychiatrische problemen enzovoort. 

Ga naar website of hulplijn
De genoemde vrijwilligers zijn hulpverleners en burgerhulpverleners van het Rode Kruis Ready2Helpnetwerk. Na een melding komen zij in actie om te helpen of een luisterend oor te bieden. Mensen kunnen anderen aanmelden op de website van het Rode Kruis, www.rodekruis.nl/letopelkaar. Je kunt ook zelf om hulp vragen via de Rode Kruis Hulplijn: 070-4455888 of op de website.

Bron: rode kruis, sociaal werk nederland
Trefwoorden: hulplijn, kruis, rode, rodekruis
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten