Themaoverzicht

Sociaal werk in de wijk

Hoofdthema's

De bedoeling van de transformatie in het sociale domein weerspiegelt zich in de sociale (wijk)teams die in veel gemeenten ontstaan. Professionals uit zorg en welzijn buigen zich samen over hulpvragen en bepalen welke aanpak het effectiefst is. Afhankelijk van het wijkprofiel gaat het om bijvoorbeeld sociaal werkers (opbouwwerkers, maatschappelijk werkers, jongerenwerkers), wijkverpleegkundigen en Wmo-consulenten. Bij zwaardere of specialistische vragen betrekken ze relevante andere professionals bij het vinden van de juiste oplossingen. In verreweg de meeste gemeenten maken sociaal werkers deel uit van de wijkteams. Geen wonder, zij kennen van oudsher de sociale kaart van de wijk en zijn meesters in het verbinden.

Nieuwsbericht

Verslag werkbezoek Figulus: ‘Met een papieren plan kun je alleen een mug doodslaan.’

Op 11 februari 2020 geplaatst door

‘Met een papieren plan kun je alleen een mug doodslaan.’ Dat was de boodschap van de Cultuur-en Talentverbinders tijdens het werkbezoek van Sociaal Werk Nederland 3 februari bij Figulus Welzijn in Aalten. Figulus won met het project De Cultuurverbinders de Transformatie Trofee 2019, een prijs die Sociaal Werk Nederland heeft ingesteld voor baanbrekende en succesvolle sociale interventies. We werden er warm ontvangen.

Directeur Eric Wichgers ontvouwde Figulus’ visie op welzijn aan onze delegatie, Vluchtelingenwerk Oost-Nederland, wethouders en beleidsmedewerkers van gemeente Aalten en de aanwezige Cultuurverbinders. Daar waar welzijn zich vroeger concentreerde op specifieke doelgroepen en deze apart benaderde, wil Figulus nu juist inzetten op een sterker voorliggend veld en welzijn ontschotten en verbinden. Zo kunnen burgers laagdrempelig aanhaken waar nodig. Figulus ziet zichzelf als de spreekwoordelijke spin in het web binnen dit speelveld. Wethouder Joop Wikkerink van Aalten vulde aan dat dit ook mooi past in het raadsprogramma, waarin het uitgangspunt is om dure zorg te voorkomen door ‘noaberschap’ te ondersteunen en vanuit de burger te kijken wat voor hem of haar het beste past. Door initiatieven toe te passen als Welzijn op Recept en Talentverbinders (hierover later meer), hou je mensen zolang als het kan in het sociale netwerk en wordt dure zorg vermeden.

Lees hier het volledige verslag

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten