Nieuwsbericht

Nog drie open plekken voor ontwikkeltraject Onafhankelijke Cliënt Ondersteuning 2020

9 december 2019 | 1 minuut lezen

In 2020 worden opnieuw gemeenten gezocht die de cliëntondersteuning verder willen ontwikkelen. Elk jaar zijn dit weer 20 nieuwe gemeenten. Voor 2020 zijn er al 17 gevonden: er zijn dus nog drie kansen op een plek. Uitgangspunt is dat gemeenten de aanvraag doen en regie nemen.

Uiteraard staat het welzijnsorganisatie vrij om dit samen met gemeenten te ontwikkelen. Tot uiterlijk 7 februari 2020 is er tijd om een plan in te dienen. In de bijlage (oproep december 2019 indienen plannen koplopersgemeenten) vind je alle nodige informatie hierover.

Daarbij wordt verwacht dat er een netwerk ontwikkeld wordt waarmee cliëntondersteuning eerder en makkelijker vindbaar is.
Naast een ZonMW subsidie voor het ontwikkelen en de invoering wordt een plan van aanpak gevraagd. Het plan draagt bij aan onderstaande vier opgaven en/of voorziet er in dat ervaring wordt opgedaan met het bedienen van specifieke doelgroepen in het sociaal domein bijvoorbeeld door middel van pilots.

Vier opgaven voor cliëntondersteuning:

  1. Meer inzicht in de behoefte aan en aanbod van (onafhankelijke) cliëntondersteuning
  2. Meer bekendheid bij burgers en verwijzers aangaande het recht op onafhankelijke cliëntondersteuning;
  3. De functie cliëntondersteuning beter vindbaar maken, door de functie om en bij ‘de toegang’ te organiseren;
  4. Meer kwaliteit en deskundigheid van geboden cliëntondersteuning, in het bijzonder ten aanzien van specifieke groepen.

Tot nu toe zijn er 17 gemeenten, die elk een eigen plan hebben ontwikkelend (zie bijlage ‘Koplopers’).
Mocht je vragen of informatie willen hebben, mail of bel Johan Huttinga, beleidsadviseur preventie en Ouderen 06 – 512 06 509, Sociaal Werk Nederland.