Nieuwsbericht

Verbindend Landelijk OndersteuningsTeam (VLOT) voor mensen met verward gedrag, zorgmijders

2 juli 2019 | 1 minuut lezen

Ook het sociaal werk in de wijk krijgt steeds meer te maken met ondersteuningvragen rond buurtbewoners die dat keihard nodig hebben. Niet alleen voorhenzelf, maar ook om te voorkomen dat de sociale woningbouw-buurt open blijft staan voor nieuwe bewoners al dna niet met een rugzak. Samenleven moet wel kunnen en prettig blijven. De VNG heeft een handige website met veel informatie, onder meer over de landelijke programma's, zoals het porgramma Actieprogramma Verward Gedrag, projecten die al lopen enz. .

Input voor als u lokaal het gesprek wilt aangaan over vormgeven van ondersteuning in de buurt. 

Er is in ons land een groep kwetsbare personen die door verschillende oorzaken onvoldoende levensbrede hulp ontvangt en daardoor onvoldoende kan deelnemen aan de samenleving. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met verward gedrag, mensen die zorg uit de weg gaan, mensen die moeite hebben hun leven op orde te krijgen of te houden na verblijf in een gevangenis of instelling of mensen met geestelijke kwetsbaarheden.

Zorgen voor betere samenwerking
Een aantal landelijke programma’s richt zich op deze doelgroep. Deze programma’s zijn onvoldoende aan elkaar verbonden of werken naast elkaar. In de regio zijn gemeenten met hun ketenpartners verantwoordelijk voor de persoonsgerichte aanpak voor deze kwetsbare groep. De regionale problematiek en de landelijke ontwikkelingen moeten beter op elkaar gaan aansluiten. 

Daarom: VLOT
Om te zorgen voor een betere samenwerking en de gemeenten en regio’s vraaggericht te ondersteunen is het Verbindend Landelijk OndersteuningsTeam (VLOT) in het leven geroepen. Dit team bestaat uit:

  • Een regionaal ondersteuningsteam met Regioadviseurs. Zij ondersteunen gemeenten en ketenpartners in de regio vraaggericht bij de implementatie van een persoonsgerichte aanpak voor kwetsbare personen. Ook vertalen zij signalen en vragen uit de regio naar de landelijke programma’s.
  • Een kernteam vanuit de ministeries van VWS, JenV, BZK en de VNG die zich richt op verbinden van de landelijke programma’s, het agenderen van signalen, monitoring en kennisdeling

Meer handige info op de website van de VNG; ook bijvoorbeeld namen en mailadressen van regioadviseurs. 
De portefeuillehouders van de VNG op dit thema zijn Liesbeth Spies en Sven de Langen.