Nieuwsbericht

Ontwikkeltraject Democratie in de wijk: por je gemeente en doe samen mee!

24 januari 2019 | 1 minuut lezen

Laaggeletterden, mensen met een (licht) verstandelijke beperking, kwetsbare ouderen en mensen met een migratieachtergrond: zowel gemeenten als inwoners worstelen met de vraag hoe je ook deze inwoners kunt laten meedoen, meedenken en meebeslissen over opgaven in het sociaal domein.

Zij denken minder mee over sociaal beleid en zijn minder vaak actief in buurtinitiatieven en zorgcoöperaties. Ook deze burgers willen dat hun stem er toe doet. In de praktijk weten gemeenten, bestaande belangenorganisaties en adviesraden hen nog niet altijd even goed te vinden om hun signalen op te halen en te vertalen naar beter beleid en uitvoering.

Het project Democratie in de wijk heeft als doel de democratische kwaliteit bij de aanpak van lokale maatschappelijke vraagstukken in zorg, ondersteuning en participatie te vergroten. Movisie en de VNG zetten daarbij in op de inclusie en zeggenschap van inwoners en kwetsbare groepen.

In dit traject starten vijf lerende lokale praktijken (Communities of Practice) van gemeenten, bewonersinitiatieven, (kwetsbare) burgers en maatschappelijke aanbieders. In de Community of Practice gaan deze partijen in hun eigen lokale context op zoek naar manieren om inclusiever te werken bij de aanpak van een maatschappelijk vraagstuk (bijv. eenzaamheid doorbreken). Dit Ontwikkeltraject wordt ondersteund door Movisie en VNG.

Sociaal Werk Nederland haakt graag aan. Daarom doen we een oproep aan welzijnsorganisaties en sociaal werkers: por je gemeente om mee te doen! Ook voor al die andere gewone bewoners, ggz-clienten en overbelaste eenoudergezinnen en armen....
Je vindt de informatie in de flyer in de bijlage en op de website van de VNG