Nieuwsbericht

Schakelteam verward gedrag: de werkelijkheid is weerbarstig

Nienke Kuyvenhoven
15 mei 2018 | 1 minuut lezen

In het tussenbericht 'Weerbarstige werkelijkheid' geeft het Schakelteam Personen met Verward Gedrag de stand van zaken weer. Conclusies:

  • Op steeds meer plekken in het land ontstaan er goede initiatieven en groeit langzaam het besef dat zorg en ondersteuning voor deze kwetsbare groep mensen een betere samenwerking vereist. Gemeenten zijn dan ook redelijk positief over wat zij de afgelopen tijd bereikt hebben.
  • Aandachtspunten liggen vooral in het maken van de vertaalslag naar de praktijk en/of structurele afspraken over borging en financiering met samenhang tussen
    sociaal domein, zorg en veiligheid.
  • Daarnaast moet ook de betrokkenheid van familie bij de behandeling van cliënten nog meer aandacht krijgen.

Schakelteam
In oktober 2016 is het Schakelteam Personen met Verward Gedrag van start gegaan in
opdracht van de ministers van VWS en (JenV) en de VNG. Het Schakelteam heeft de opdracht regio’s en gemeenten te ondersteunen bij het ontwikkelen en implementeren van een goed werkende aanpak voor personen met verward gedrag. Het doel is dat op 1 oktober 2018 alle gemeenten en regio’s over een goed werkende aanpak beschikken.

Bronnen
Bureau Significant heeft alle gemeenten gevraagd hoe zij zelf aankijken tegen de voortgang van een goed werkende aanpak voor mensen met verward gedrag. Daarnaast heeft het RIVM een eerste analyse gedaan van de meldingen van incidenten met mensen met verward gedrag (E33 en E14 in de politieregistratie) en om te onderzoeken om hoeveel individuele personen het bij deze meldingen gaat.

Appél op gemeenten, samenwerkingspartners, familie en ervaringsdeskundigen
Het Schakelteam vraagt specifiek extra inspanningen en regie van de gemeenten op realsieren van een inclusieve wijk, met  vindbare, toegankelijke en proactieve ondersteuning, hulp en zorg voor mensen met verward gedrag.
Voor het realiseren van de plannen is echt een gedragsverandering nodig, die meer tijd vraagt dan we van tevoren hebben voorzien. De werkelijkheid is weerbarstig. Er is nog werk aan de winkel.

Klik hier voor meer informatie