Nieuwsbericht

Geweld hoort nergens thuis

Chris Bos
26 april 2018 | 1 minuut lezen

‘Het moet echt beter’. Met deze woorden lanceerde minister Hugo de Jonge (VWS) samen met minister Dekker (Rechtsbescherming) het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’. Een programma van Rijk en gemeenten om de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling stevig aan te pakken. De lancering vond plaats bij stichting Rosa Manus, vrouwenopvang in Leiden.
Het actieprogramma bevat een groot aantal maatregelen om huiselijk geweld en kindermishandeling terug te dringen. Het Rijk stelt daar de komende jaren tientallen miljoenen voor beschikbaar.

Vaakst voorkomende vorm van geweld
Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn helaas een hardnekkig maatschappelijk probleem. De kans dat iemand te maken krijgt met huiselijk geweld of kindermishandeling is groter dan de kans op welke andere vorm van geweld dan ook. Jaarlijks zijn nog steeds zo’n 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer. De gevolgen zijn desastreus en vaak levenslang merkbaar.

Het Kabinet roept alle partijen op om de handen ineen te slaan. Minister Hugo de Jonge: “Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn het grootste geweldsprobleem in onze samenleving. Maar er is er maar één persoon nodig om de cirkel van geweld te doorbreken. Iedereen kan diegene zijn.”

Vrouwenopvang en aanpak huiselijk geweld
De lancering van het programma vond plaats bij de vrouwenopvang in Leiden, Rosa Manus. Bestuurder Marion Suijker liet weten enthousiast te zijn dat dit programma er is. Ze was blij dat de lancering bij een instelling voor de vrouwenopvang plaatsvond, omdat juist daar beleid en uitvoering bij elkaar komen. Bovendien zijn de effecten van beleid vaak daar direct zichtbaar voor de cliënten. Niet voor niets kwamen aan het begin en aan het eind van de bijeenkomst cliënten zelf aan het woord.

Beweging tegen kindermishandeling
Sociaal Werk Nederland is een van de partners van de Beweging tegen Kindermishandeling. Onderwijs, kinderopvang, peuterspeelzalen en ouderorganisaties werken daar sinds 2016 in samen om de signalering en aanpak van kindermishandeling te verbeteren. Ernst Radius (adviseur Sociaal Werk Nederland): ‘Met z’n allen hebben we onze ambities vastgelegd in een manifest en werken aan een jaarplan 2018-2019. Een en ander sluit goed aan bij dit nieuwe programma van VWS en VNG.’