Themaoverzicht

Sociaal werk in de wijk

Hoofdthema's

De bedoeling van de transformatie in het sociale domein weerspiegelt zich in de sociale (wijk)teams die in veel gemeenten ontstaan. Professionals uit zorg en welzijn buigen zich samen over hulpvragen en bepalen welke aanpak het effectiefst is. Afhankelijk van het wijkprofiel gaat het om bijvoorbeeld sociaal werkers (opbouwwerkers, maatschappelijk werkers, jongerenwerkers), wijkverpleegkundigen en Wmo-consulenten. Bij zwaardere of specialistische vragen betrekken ze relevante andere professionals bij het vinden van de juiste oplossingen. In verreweg de meeste gemeenten maken sociaal werkers deel uit van de wijkteams. Geen wonder, zij kennen van oudsher de sociale kaart van de wijk en zijn meesters in het verbinden.

Nieuwsbericht

Dus ik luister

Op 16 juni 2015 geplaatst door

Terwijl het sociale netwerk steeds belangrijker wordt, kunnen of durven veel mensen hun verhaal niet in de eigen omgeving kwijt. Vrijwilligers van Sensoor voorzien in die groeiende behoefte. Ze bieden al ruim 55 jaar een luisterend oor, dag en nacht, per telefoon, chat of e-mail. Om de stijgende vraag naar dit anonieme mens-tot-mens contact het hoofd te bieden, is Sensoor de campagne ‘Dus ik luister’ gestart om nieuwe vrijwilligers te werven.

Schaamte vaak een hindernis
Marije, goed getraind en begeleid door beroepskrachten van Sensoor, luistert al meer dan drie jaar naar heel verschillende verhalen. Schaamte speelt vaak een rol bij onderwerpen als eenzaamheid, psychische problemen, seksueel misbruik en zelfbeschadiging. “Sommige mensen hebben professionele hulp nodig maar durven dit niet te vragen. Bellen met Sensoor is dan een eerste stap, juist omdat het anoniem is,”  vertelt Marije.
Via de nieuwe campagne ‘Dus ik luister’ zoekt Sensoor mensen die net als Marije als vrijwilliger iets willen betekenen voor een ander. Vier vrijwilligers van Sensoor staan centraal in de campagne; aan ieder van hen is een filmpje gewijd.

Sensoor: 900 vrijwilligers op 26 locaties
Sensoor biedt dag en nacht een luisterend oor via telefoon, e-mail en alle dagen via de chat. Met dank aan zo’n 900 vrijwilligers vanuit 26 locaties verspreid door Nederland. In 2014 zijn 250.000 gesprekken gevoerd. Nieuwe vrijwilligers krijgen een gedegen basistraining, goede begeleiding en een mentorperiode voor zij zelfstandig aan de slag gaan. Sensoor voert deze dienst namens vrijwel alle Nederlandse gemeenten uit. Daarnaast ontvangt Sensoor giften van particulieren, fondsen en kerken.

Bron: Sensoor
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Sociaal Werk Nederland
Functie: tekstschrijver
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten